En måned i bøn for Myanmar – fjerde uge

Myanmar_2018_0310106103_web.jpg

I maj står kristne i hele verdens sammen i forbøn for Myanmar. 1. februar kuppede militæret magten i landet, og siden har demonstranter fyldt gaderne, og det har ført til kampe med militæret.

Hver uge deler vi en personlig historie fra en kristen i Myanmar og syv bedeemner. Du kan bruge bedeemnerne til at bede for Myanmar hver dag i maj.

På flugt

Lois* og hendes familie har været nødt til at flygte fra deres hjem i Myanmar. Undervejs søgte de tilflugt forskellige steder, blandt andet i deres kirke, som i en periode var sikker.

”I begyndelsen af militærkuppet var der sikkert i vores område. Soldaterne, der patruljerede i vores nabolag, var rolige. De lod demonstranter gå på gaderne, og vi havde en gensidig forståelse for hinanden,” fortæller Lois.

En underretning til militærets hovedkvarter ændrede situationen. De forstående soldater blev flyttet til et andet område, og de blev erstattet med soldater, som var kendt for at være voldelige.

”I begyndelsen var det os, der inviterede familie og venner til at bo hos os, fordi her var sikkert. Nu er det helt anderledes. Vi er ikke sikre i vores hjem længere,” forklarer Lois.

I Lois’ lokalområde begyndte oprørerne at skyde mod militæret. Det var ikke sket andre steder i landet, så soldaterne blev både overraskede og vrede.

”Militæret begyndte at gøre gengæld, og protesterne blev mere intense og voldelige. Til sidst var vi bange for at sove i vores eget hjem. Vores hus er bygget af træ, så kuglerne ville gå lige igennem væggene. Hver gang vi hørte skud, søgte vi tilflugt i kirken. Vi har ikke sovet i vores eget hjem siden marts,” fortæller Lois.

Efterhånden som situationen blev værre, var kirken heller ikke et sikkert tilflugtssted for Lois og hendes familie.

”Vi vidste, at vi var nødt til at flygte til et sikkert sted. Soldaterne ransagede flere kirker i området, og de har skudt på vores kirke,” fortæller Lois.

På kort tid måtte hun pakke lidt tøj og nogle tæpper, som de kunne tage med på flugten. De måtte betale for at få hjælp til at flygte, og det var for farligt at flygte sammen, så familien måtte dele sig op.

”Vi sover på gulvet hos noget familie, og vi spiser det mad, som de serverer. Vi er blevet tilbudt andre muligheder, men så kan vi ikke være sammen som familie. Derfor har vi afvist det,” fortæller Lois.

Mange familier har været igennem det samme som Lois og hendes familie. Gennem de traumatiske oplevelser holder Lois fast i Gud

”Jeg tror, at det er på grund af Gud, at vi er kommet i sikkerhed. Gud har sørget for os, selvom vi er langt væk hjemmefra,” fortæller hun.

*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige hensyn.

Bed for Myanmar – en bøn til hver dag i ugen

Dag 1: Bed for familier på flugt

Mange familier som Lois’ er på flugt. De må undvære deres hjem og hverdag, fordi der ikke er sikkert at være. Bed om, at de må finde trøst hos Gud i en usikker tid.

Dag 2: Bed for syge

Sundhedssystemet er under hårdt pres, og det er svært at blive behandlet for sygdomme. Bed om at de syge må få den behandling, som de har brug for, og at Gud må helbrede dem.

Dag 3: Bed for Myanmars fremtid

Myanmar har tidligere været under militært diktatur i 70 år. I de 5 år, der ledte op til militærkuppet, var landet på vej frem. Militæret havde afgivet magt, og Myanmar var på vej mod demokrati. Den proces er ødelagt nu. Bed om, at Myanmar må få en fremtid, som er god for hele befolkningen.

Dag 4: Bed for kirkeledere

Ved militærkuppets begyndelse meldte mange kirker og kirkeledere ud, at de var imod kuppet. Dem er militæret nu begyndt at opsøge og arresterer, ligesom de gør med mange andre modstandere af kuppet. Bed for de præster som nu lever skjult og for deres kirker, som må undvære dem.

Dag 5: Bed for militæret

De ledende i militæret mener ikke, at landet kan klare sig uden militæret ved magten. Bed om, at Gud må røre deres hjerter.

Dag 6: Bed for børn og unge

En af vores lokale partnere fortæller om samtaler med børn og unge, som er bange. De er fyldt af frygt, når de hører skud, og når de ser politi og soldater i gaderne.

Bed for den opvoksende generations psyke. Bed om at de må blive fri af frygten.

Dag 7: Bed for Open Doors’ medarbejdere og partnere

Vores medarbejdere og lokale partnere gør et stort arbejde for at besøge, opmuntre og bede med så mange kristne som muligt. Bed om, at de må være sikre, når de rejser rundt i Myanmar, og at de ikke må blive ramt af sygdom.