En måned i bøn for Myanmar – første uge

I maj står kristne i hele verdens sammen i forbøn for Myanmar. 1. februar kuppede militæret magten i landet, og siden har gaderne været fyldt med demonstranter, og militæret har slået hårdt ned på kritikere.

Hver uge deler vi en personlig historie fra en kristen i Myanmar og syv bedeemner. Du kan bruge bedeemnerne til at bede for Myanmar hver dag i maj.

Når frygten tager over

Min Naing* er en af Open Doors’ partnere i Myanmar. Siden militærkuppet startede i februar, har hans tro været lammet.

”Jeg har haft ondt i hjertet. Jeg har været bange for, at militæret ville komme og undersøge mit hjem. Det er ikke længe siden, at soldater endevendte et kontor i nærheden og arresterede ejeren. Jeg hørte skud hver dag, og jeg kunne kun bede i få minutter,” fortæller Min Naing.

Min Naing er ikke alene med frygten. Mange kristne i Myanmar frygter, at soldater banker på hos dem. Det giver store traumer at høre skud og få nyheder om dødsfald hver dag. Især den ældre generation er hårdt ramt, fordi de har været igennem det før.

Min Naing og hans kone fik mulighed for at tale med en kristen rådgiver om den altopslugende frygt:

”Min kone kunne sætte ord på vores bekymringer overfor rådgiveren. Efter samtalerne kan jeg nu bede mere koncentreret. Samtalerne har ikke kun styrket mig, de har også givet mig lysten tilbage til at hjælpe andre,” fortæller han.

Når frygten bliver altoverskyggende, glemmer kristne ind i mellem det vigtigste – at Gud er med dem. Det er det Min Naing ser i Myanmar nu. Hans ser et stort behov for at bede Gud om hjælp. Derfor har han fundet trøst i et særligt bibelvers:

”Samle 46, vers 1 har opmuntret mig i den seneste tid: ’Gud er vor tilflugt og styrke, altid at inde som hjælp i trængsler’”

*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.

Bed for Myanmar – en bøn til hver dag i ugen

Dag 1: Bed for regeringen

Bed om visdom til de ledende kræfter i Myanmar. Borgerkrigen gør, at arbejdsløsheden stiger, og samtidig stiger priserne på mad og andre nødvendige vare. Det er akut behov for, at myndighederne griber ind.

Dag 2: Bed for kirken

Langt de fleste kirker er lukkede, og online gudstjenester er kun muligt i de områder, hvor der er adgang til internet. De kristne er fyldt af frygt.

Bed for den enkelte kristne. Vi kender ikke deres navne, men det gør Gud. Bed om, at de må holde fast i det kristne fællesskab

Dag 3: Bed for præsterne

Flere – især ældre – præster er lammet af frygt. Nogle fordi de kan huske forholdene under det tidligere militærstyre, andre fordi det er bange for, hvad der sker, hvis de mødes med andre kristne.

Bed om at, præsterne må blive styrket, så de kan være til gavn for deres kirker.

Dag 4: Bed for familierne

Bed for de forældre, som er bekymrede for deres børns fremtid, og for de unge som har mistet adgangen til kirken på et afgørende tidspunkt i livet.

Bed for de kristne fædre, der gør alt for at beskytte og forsørge deres familier og for de kristne mødre, som både skal forholde sig til krig og tage sig af børnene.

Dag 5: Bed for børn og unge

Den unge generation er et af militærets store mål. Soldaterne arresterer ledere af studenterorganisationer og ungdomsgrupper.

Bed om sikkerhed for de unge kristne. Bed om, at de må blive ved med at vende sig til Gud, når de møder forfølgelse.

Dag 6: Bed for den økonomiske situation

Priserne på mad og andre nødvendige varer er fordoblet i nogle områder. Derfor har mange familier ikke råd til at købe mad nok til at blive mætte.

Bed om, at Gud må sørge for de familier, som ikke har mad nok.

Dag 7: Bed for coronasituationen

Mange læger og sygeplejersker har taget del i demonstrationerne mod militæret. Derfor er der mangel på sundhedspersonale. Samtidig har alle medier fokus på protesterne, og ingen snakker længere om corona. Der er ikke længere ordentlig overvågning af coronasituationen i landet.

Bed om at corona ikke må sprede sig yderligere i Myanmar og for helbredelse til dem, der er smittede.