Huskirker er som vandløb

Nigeria_2020_0270103409_web.jpg

I mødet med forfølgelse er Kinas huskirker som vandløb, der ikke lader sig stoppe af forhindringer, men hurtigt tilpasser sig, glider forbi og fortsætter mod målet. 

Registrer jeres kirke – ellers lukker vi den. Sådan lød myndighedernes krav til en kinesisk kirke, som stillet over for det ultimatum, valgte at lade sig registrere. Det viste sig dog at være en fælde, for myndighederne brugte den liste over kirkens medlemmer, som registreringen gav dem adgang til, til at true kirkens ældre medlemmer: Hvis I fortsætter med at gå i kirke, vil det få konsekvenser for jeres børns og børnebørns muligheder for at få job og uddannelse. 

En af kirkens yngre præster deltog senere i et Open Doors-kursus om at være forberedt på forfølgelse. Da han efter kurset fortalte kirkens øvrige ledere om, hvad han havde lært, sagde de, at de ville ønske, at de havde deltaget i et lignende kursus, da de var unge – for så ville de aldrig have ladet kirken registrere. 

Sandheden er, at mange kirker i Kina har brug for hjælp til at blive forberedt på, hvordan de bedst muligt kan håndtere forfølgelse. For restriktioner, et generelt pres, advarsler og – til tider – razziaer er alt sammen en del af hverdagslivet for mange kinesiske kristne i 2021.  

Forbereder flugtveje 

For at undgå at blive opdaget og lukket ned, flytter huskirker ofte fra sted til sted. Mange uregistrerede kirker har delt sig op i så små enheder, at de kan mødes i medlemmernes hjem. 

Caleb*, en af Open Doors’ medarbejdere beskriver huskirkernes møde med forfølgelse sådan her: 

”Huskirker er som vandløb. Hver gang vandet møder en forhindring, ændrer det kortvarigt retning og bevæger sig lidt til siden. Men hele tiden fastholder det den overordnede kurs på sin vej mod oceanet.” 

Mange kirker oplever den nuværende bølge af forfølgelse som vanskelig, fordi man har været uforberedt på den. Derfor har Open Doors skruet op for mængden af kurser. 

”Det er vores opgave at hjælpe den kinesiske kirke til at genopdage deres åndelige arv. Vi ønsker ved Guds nåde at se kristne i Kina stå ranke og stærke under forfølgelser. Vi vil gerne se en levende og vital kirke, som ikke bukker under for en fjendtlig dagsorden,” erklærer Caleb.  

* Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager