Hvordan er det at være barn og kristen i Centralasien?

Børn fra kristne familier med muslimsk baggrund bliver betragtet som børn af forrædere. Derfor møder de stor modstand fra både andre børn og voksne.

Børn fra kristne familier i Centralasien skånes ikke for forfølgelse. De mobbes, udstødes og angribes korporligt af andre børn og chikaneres af deres lærere.

Et eksempel er en mindre dreng, som havde sin allerførste skoledag. Han var naturligvis meget spændt og glædede sig rigtig meget. Moren, som drev en blomsterforretning, gav ham en buket blomster med, som han kunne give til sin lærer.

”Da han kom hen i skolen, samlede skolens leder alle børnene i skolegården og holdt en lille tale,” fortæller Timur*, en af Open Doors’ partnere i regionen.

”På et tidspunkt bad skolelederen denne dreng om at komme op til sig, og drengen blev meget glad – nu fik han anledning til at overrække blomsterne, mens alle børnene så på. Skolelederen tog imod buketten, og så fortsatte han sin tale: ’Alle lande oplever både gode tider og dårlige tider. Men i krisetider, i krigstider, vil der altid være nogle, som kæmper for deres lands ære. Desværre er der også nogle, som forråder deres lands interesser. Det er dårlige mennesker. Denne dreng tilhører en familie af forrædere. Stol ikke på ham. Hold jer væk fra ham.’”

”Derefter smed skolelederen blomsterne på jorden og trampede på dem. Prøv at forestille jer, hvordan den lille dreng havde det bagefter,” opfordrer Timur og forklarer, at netop denne form for offentlig udskamning af kristne elever jævnligt forekommer i skolerne.

Fik alle tænder slået ud

Et andet eksempel handler om to søstre på 12 og 16 år. En tidlig aften hvor de var på vej hjem, gik de forbi en gruppe teenagedrenge, som genkendte pigerne og begyndte at råbe efter dem og sige: ’Hey, de piger tilhører en kristen familie, en familie af forrædere. Lad os angribe dem’.

To af fyrene forsøgte derefter at voldtage den ældste pige, men lillesøsteren lagde sig imellem og forsøgte at beskytte sin storesøster. Drengene blev vrede og begyndte at slå hende i ansigtet, og de stoppede først, da de havde slået alle hendes tænder ud.

”Ovenstående beretning er desværre ikke enestående. Der er mange andre eksempler på, at børn bliver udsat for voldelig forfølgelse, fordi de er kristne,” konstaterer Timur.

De to søstre har siden modtaget traumehjælp fra Open Doors’ partnere, ligesom Open Doors har sørget for nye tænder til lillesøsteren.

Dette gør Open Doors’ partnere for børn og unge

  • Arrangerer hemmelige sommerlejre.

  • Distribuerer mp3-afspillere med kristen musik og bibelhistorier.

  • Afholder ungdomskonferencer og åbner ungdomsklubber.

  • Har åbnet et kreativitetscenter for børn, hvor børn kan modtage omsorg og støtte, lære mere om Jesus samt opøve praktiske færdigheder.

Bed for kristne børn i Centralasien

  • Bed Gud velsigne og styrke dem midt i den modstand, som de møder.

  • Bed Gud fylde dem med sin fred, og bed ham lade dem mærke, at han er med dem.

  • Bed Gud fylde dem med mod, tro og udholdenhed.

Artiklen er også udgivet i vores blad i maj 2022. Læs hele bladet her.