Kristne dræbt og kirker brændt ned i Manipur, Indien

Skærmbillede fra video, der er optaget af en af Open Doors’ kontakter i Indien

Mindst 17 kristne er blevet dræbt, og hundredvis af kirker og andre bygninger tilhørende kristne er blevet smadret og brændt. Det er konsekvenserne af en konflikt mellem to etniske grupper i Manipur i det nordøstlige Indien, hvor mere end 15.000 mennesker er flygtet og nu bor i flygtningelejre.

”Situationen er grusom. Mennesker lever i frygt for, hvad der skal ske i de kommende timer. Vi har brug for jeres hjælp til at sætte fokus på den uretfærdighed kristne oplever,” siger Neha*, der er en af Open Doors’ partnere i Indien.

Baggrund for konflikten

Volden startede onsdag den 3. maj efter, at den primært kristne minoritetsgruppe Kuki havde holdt en fredelig demonstration.

”I to eller tre dage var der rent anarki,” fortæller Vishnu, der er en anden af Open Doors’ partnere. ”Det er især kristne, der er målet for volden. Næsten alle kirker er brændt ned.”

Vishnu forklarer, at de meget voldsomme angreb har baggrund i en stammekonflikt.

”Den grundlæggende årsag til eskaleringen er, at et stammefolk, hvor de fleste er kristne, bliver smidt ud af de skovområder, de har beboet i århundreder,” forklarer han.

Kuki-folket er bekymrede fordi myndighederne har givet majoritetsgruppen, Meitei, ’scheduled tribe’-status. Den status kan gives til stammer, som er socialt og økonomisk udsatte, og giver dem positiv særbehandling i forhold til uddannelse, jobmuligheder og bosætning. Når den primært hinduistiske Meitei gruppe får særstatus, har det skab ubalance mellem dem, Kuki-folket og områdets andre stammer og grupper. Ubalancen betyder, at Kuki-folk og andre stammer har sværere ved at få jobs, og at Meitei-gruppen kan overtage deres beboelsesområder. Den uretfærdighed var baggrund for protesterne i begyndelsen af maj.

Protest mødt med vold

”De kristne lavede en fredelig protest, men blev mødt af vold fra Meitei-gruppen,” fortæller Vishnu.

Efterfølgende har både kristne og udenforstående kritiseret, at politiet ikke greb ind og stoppede volden.

I de efterfølgende dage fortsatte angrebene med blandt andet afbrændinger af kirker. Volden har ikke udelukkende været rettet mod kristne, men de oplever den værste forfølgelse.

Efter to dages angreb lykkedes det paramilitære tropper at få situationen under kontrol – ifølge Vishnu, fordi der ikke var meget tilbage at ødelægge.

Tusindvis af kristne er blandt dem, der nu bor i flygtningelejre, fordi de er bange for at vende hjem, eller fordi de simpelthen ikke har et hus at vende hjem til.  

*Navnene er ændret af sikkerhedshensyn

Bed for Indien

  • Bed om, at den ro, der er faldet over konflikten, må fortsætte, så den ikke eskalerer igen.

  • Bed om forsoning mellem de stridende befolkningsgrupper.

  • Bed om, at de kristne må vise Guds kærlighed i en situation, der ser umulig ud.