På grænsen til krig i Centralasien

Gennem den seneste uge har vi fået flere meldinger om en væbnet konflikt på grænsen mellem Kirgisistan og Tadsjikistan. De to lande er på kanten af krig. Konflikten har stået på i mange år, men i de senere år og særligt de seneste uger er konflikten eskaleret. De to lande er uenige om placeringen af 500 kilometer af deres fælles grænse.

Den 14. september udviklede det sig til væbnede kampe langs den omstridte grænse mellem de to lande. Begge parter beskylder hinanden for at stå bag aggressionerne. Der berettes om angreb fra specialstyrker på grænsebyer på begge sider; en skole er angrebet og adskillige huse og bygninger står i brand efter morterangreb. Flere personer er døde, mens hundredvis er såret på begge sider.

I de efterfølgende dage oprustede militæret på begge sider ad grænsen. Kampene rammer især den tadsjikiske enklave Vorukh og ti kirgisiske landsbyer. Urolighederne er blevet så voldsomme, at de kirgisiske myndigheder er begyndt at evakuere befolkningen.

Præsidenterne i begge lande har ytret, at de ønsker at stoppe konflikten og mødes ved forhandlingsbordet, men samtidig beskylder landene hinanden for at eskalere konflikten.

For at løse konflikten kræver det, at de to lande bliver enige om, hvor grænsen skal ligge i de 70 sektioner, som de i øjeblikket er uenige om. Ud af den i alt 971 kilometer lange fælles grænse er kirgiserne og tadsjikerne kun enige om 519 kilometer af grænsen. Nogle af udfordringerne i forhandlingerne er at sikre vandressourcer til alle, og opnå enighed om kontrollen over vejen ind til enklaven Vorukh.

For få år siden var det svært at forstille sig en reel krig mellem Kirgisistan og Tadsjikistan, men den seneste tids kampe truer med at gøre det til virkelighed.

Ifølge Open Doors’ kontakter har konflikten ikke direkte konsekvenser for de kristne, men vi ved, at der bor kristne i de berørte områder. De fleste kristne i centralasiatiske lande som Kirgisistan og Tadsjikistan har muslimsk baggrund. De oplever oftest forfølgelse fra deres nærmeste familie, som ikke vil acceptere deres nye tro.

Krisesituationer, som den ulmende krig, har tidligere vist sig at presse kristne fællesskaber. Her kommer kristne bagerst i køen til nødhjælp, og den tryghed, de har haft i deres hjem, forsvinder. Derfor vil de kristne i grænselandet mellem Kirgisistan og Tadsjikistan med stor sandsynlighed blive påvirket, hvis konflikten ender i krig.

Bed for Kirgisistan og Tadsjikistan

  • Bed om visdom og velvilje i forhandlingerne, så der kommer en god løsning.

  • Bed for dem, der bor i grænselandet, som er mest påvirkede af konflikten.

  • Bed om, at de kristne må kunne vise Guds kærlighed i den tid, der ligger foran dem.