Vold mod ikke-muslimer i Kirgisistan tager til

Huskirke i Kirgisistan

I 2022 intensiverede muslimske ekstremister i Kirgisistan antallet af voldelige angreb rettet mod ikke-muslimer i regioner uden for hovedstaden, Bishkek. Denne tendens er desværre fortsat ind i 2023.

Mange iagttagere mener, at lokale myndigheder er medskyldige i disse målrettede angreb. Uden nogen at henvende sig til for at få hjælp er ikke-muslimer i en udsat position.

Der har været eksempler på, at muslimske ekstremister har forhindret ikke-muslimer i at udføre begravelser og forhindret dem i at honorere de afdødes ønsker. Hvis de ville have lov til at begrave deres kære, var de nødt til først at konvertere til islam. 

I november 2022 blev en gruppe kirgisiske kristne udsat for voldelige angreb med henblik på at få dem til at forlade deres hjem – konverterede de til islam, ville de dog ikke blive angrebet, lød det fra overfaldsmændene. Lokale myndigheder greb ind for at stoppe angrebene, men der blev ikke rejst sigtelser mod nogen af angriberne.

Efterfølgende nægtede myndighederne at forklare, hvorfor der ikke blev taget juridiske skridt mod angriberne, og de ville heller ikke sige, hvordan de vil sikre, at noget sådant ikke sker igen. Kristne i området frygter for repressalier fra myndighedernes side og fra muslimske ekstremister – derfor accepterer de stiltiende myndighedernes laden stå til. 

På nationalt plan har Kanatbek Midin uuly fra Statens Kommission for Religiøse Anliggender kommenteret angrebene, som han kalder ”isolerede tilfælde”, der ikke kan ”kaste en skygge over den generelt positive situation for religionsfriheden.” Men i betragtning af de utallige angreb og uretfærdigheder, som ikke-muslimer fra Kirgisistan står over for, virker religionsfrihed lige nu som en luksus, kun muslimer har råd til.

Kirgisistan er nummer 59 på vores World Watch List over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst.

BED:

  • Bed for kirgisiske kristne. Bed om beskyttelse mod vold.

  • Bed særligt for ledere af kirker og huskirker – bed Gud give dem visdom og mod.

  • Tak for alle dem, som kommer til tro på Jesus i Kirgisistan.