Afghanistans kvinder under pres
Talebans magtovertagelse i Afghanistan har lagt et enormt pres på afghanske kvinder og piger. Det gælder både pigerne, som ikke må gå i skole, og kvinderne, som kun må forlade deres hjem, hvis de er ledsaget af et mandligt familiemedlem.
Ingen skolegang for piger
I marts så det et kort øjeblik ud som om, at pigerne kunne få lov at gå i skole igen, men der gik kun få timer før pigerne igen blev sendt hjem på ubestemt tid.
Vores partner i regionen Hana Nasri* fortæller, hvorfor det er så vigtigt for pigerne at gå i skole:
”Når man lader kvinder forlade deres hjem og gå i skole, giver man dem muligheder. Selv hvis de skal have burka på, og deres bror skal ledsage dem hele vejen, selv hvis de kun bevæger sig mellem deres hjem og skolen, så styrker det pigerne. Det vil Taleban ikke. De vil fratage kvinder alle muligheder,” siger Hana Nasri.
Fazlias liv er forandret
Under Talebans styre dødsdømmes kvinder, som har en professionel karriere. Det samme gælder enhver afghaner, som er kristen. Derfor har magtovertagelsen forandret den kristne lærer Fazlias* liv. Der gik kun én dag fra Taleban tog magten, til de kom og ledte efter hende. Alligevel har hun valgt ikke at lade sig undertrykke.
”Den ene dag var hun skolelærer. Den næste dag var hun ikke. Den ene dag var hun respekteret i sit lokalsamfund. Den næste dag måtte hun flygte for sit liv,” fortæller Hana Nasri.
Hana Nasri har mødt Fazlia i et af Afghanistans nabolande, hvor Fazlia er flygtet til. Hun tog syv af sine elever og nogle nevøer og niecer med på flugten, som hun nu underviser i både traditionelle fag og i bibelhistorier.
”Hele hendes liv har hun levet i en kultur, hvor en far, en ægtemand, en bror eller en søn tager sig af og beskytter familiens kvinder. Mændene tager beslutninger på familiens vegne. Derfor er det en stor udfordring for Fazlia at skulle stå med ansvaret selv, og så endda i et fremmed land,” forklarer Hana Nasri.
Ud over det store ansvar skal Fazlia også leve med de uopfyldte drømme om et bryllup, som Taleban sørgede for, ikke blev til noget. Planlægningen var i fuld gang, da Taleban tog magten i august 2021.
”Hendes drøm om et bryllup er sat på hold. Hun havde allerede købt brudekjolen, og brylluppet var vigtigt for hende, men alt er anderledes nu. Jeg holdt om hende, mens hun græd, og hun pegede mod himlen flere gange for at understrege, hvor hendes styrke til at kæmpe videre kommer fra,” fortæller Hana Nasri.
Fazlia ved, at hun måske har forspildt chancen for et bryllup og for selv at stifte familie, fordi hun valgte at tage sig af de børn, som hun tog med, da hun flygtede.
”Jeg har altid elsket de børn. Jeg ville ikke stole på, at nogen andre kunne tage sig af dem, så jeg har taget den rigtige beslutning, men jeg ved ikke, hvor min historie ender,” sagde Fazlia til Hana Nasri.
Kristne kvinder holder modet oppe
På nogle punkter er det nemmere for de kristne kvinder at holde fast i troen i Afghanistan end for deres mænd.
”Kvinderne er på en måde usynlige, så det er nemmere for dem at mødes i det skjulte og søge trøst hos hinanden. Kvinderne kan tale sammen i de små hjørner, de bliver givet. Der kan de opmuntre hinanden. For mændene er det sværere, fordi alles øjne er på dem, når de samles andre steder end i deres hjem,” forklarer Hana Nasri.
*Navnene er ændret af sikkerhedsmæssige hensyn.
Bed for Afghanistan
Bed om, at kvinderne må holde modet oppe på trods af modgang
Bed om, at mændene også må holde fast i deres tro på Gud.
Bed om, at afghanernes fysiske behov må blive mødt.