Det er blevet endnu farligere at hjælpe nordkoreanske kristne

Illustrationsbillede

For 15-20 år siden var det nordøstlige Kina et sikkert tilflugtssted for nordkoreanske kristne, og det var relativt let for nordkoreanere at komme illegalt ind i Kina. Mange af de flygtninge, som kom til Kina, blev hjulpet af lokale kristne. Derfor var det nordøstlige Kina en stor missionsmark.

Det har ændret sig. Udnævnelsen af Xi Jinping som Kinas præsident, COVID-pandemien og Ruslands invasion af Ukraine har gjort missionsmarken til et minefelt for kristne.

En mere risikabel flugt

Kim Jong-uns brutale diktatur og risikoen for at ende i det forfærdelige fængselssystem ved den mindste fejl, sender mange nordkoreanere på flugt. Kristne er blandt de mest udsatte, hvilket er årsagen til, at Nordkorea er nr. 1 på Open Doors' World Watch List.

I Nordkorea er fødevaremangel også et tilbagevendende problem. Det engelske medie BBC interviewede i sommeren 2023 nordkoreanere, der fortalte om naboer, der døde af sult. Det ligner til forveksling hungersnøden i 1990'erne, der slog mindst 1 million mennesker ihjel.

Mange flygtninge fra Nordkorea ender i Sydkorea, men på trods af udfordringerne falder antallet af nordkoreanere, der kommer til Sydkorea. Ifølge Sydkoreas ministerium for genforening ankom 2.000 nordkoreanske flygtninge til Sydkorea i 2006, og indtil 2011 bød Sydkorea mellem 2.000 og 3.000 nordkoreanere velkommen hvert år. I 2010'erne faldt antallet til mellem 1.000 og 2.000.

Men i 2020 nåede kun 229 flygtninge frem. I 2021 var det blot 63, og i 2022 ankom kun 67 til Sydkorea.

En Open Doors-medarbejder, der arbejder med nordkoreanske kristne, ser flere årsager til, at så få nordkoreanere er kommet i sikkerhed i Sydkorea de seneste år.

"Den første grund er Kim Jong-Un," forklarer medarbejderen Simon. "Han efterfulgte sin far i 2011 og var ikke engang fyldt 30 år på det tidspunkt. Hans diktatoriske lederskab er svagere end hans fars og bedstefars, og derfor må han undertrykke det nordkoreanske folk endnu mere. Han har øget straffene, gjort lovene strengere og styrket grænserne. Samtidig har den kinesiske regering øget sikkerheden i grænseområdet. Det er ikke kun svært og farligt at krydse grænsen, men når man først er i Kina, er det blevet meget sværere at komme videre derfra. Nordkoreanerne strander i Kina."

Coronapandemien har også haft også stor indflydelse på muligheden for at flygte fra Nordkorea.

”Indtil begyndelsen af 2020 var det svært at flygte fra Nordkorea, men ikke umuligt,” fortæller Simon. "Da pandemien ramte, var grænsen helt lukket på begge sider. Kina var det første land til at indføre restriktioner og blandt de sidste til at ophæve dem. Nordkorea indførte restriktioner meget sent, men fastholdt dem i lang tid."

Ændring af alliancer og lovgivning

Simon fortæller også, at Ruslands invasion af Ukraine har haft en negativ effekt på både kristne og ikke-kristne i Nordkorea, fordi krigen har ændret Nordkoreas forhold til sine mere magtfulde nabolande.

"Den geopolitiske situation forandres hele tiden," siger han. "Fordi USA og Vesten har støttet Ukraine og isoleret Rusland, er Rusland nu blevet en stærkere partner for Nordkorea. Det samme gælder Kina, som også har styrket båndet til Nordkorea på grund af krigen i Ukraine. Der var engang, hvor Kina var kritisk over for Nordkorea, men lige nu opfører de sig, som om de er venner."

Missionsarbejde blandt nordkoreanske flygtninge i det nordøstlige Kina er også blevet farligere på grund af ændringer i Kinas lov om kontraspionage. Nye formuleringer i lovgivningen har udvidet definitionerne af, hvad der betragtes som spionage, og straffen for kontraspionage er blevet øget.

Lovformuleringerne er vage og tvetydige og lader meget stå åbent for myndighedernes fortolkning.

"I praksis betyder det, at kristne, der hjælper nordkoreanere, kan tilbageholdes og idømmes 10 års fængsel for spionage," siger Simon. "Lokale kristne, der ønsker at møde udlændinge, skal anmelde det på forhånd til politiet, så det er blevet farligere at missionere.”

'Jesus er stadig på arbejde'

Han* bekræfter Simons erfaringer. Hun er en af Open Doors’ kontakter i Kina, som arbejder blandt nordkoreanske flygtninge. Hun bor ikke tæt på det område, hvor hun arbejder, men er nødt til at rejse dertil.

"Siden pandemien har det ikke været sikkert at tage bussen," siger hun. "Der er simpelthen for mange checkpoints. Jeg er nødt til at køre i en lokal bil med en lokal chauffør, og jeg er nødt til at bære lokalt tøj. I bund og grund rejser jeg i forklædning, når jeg skal møde nordkoreanske kvinder."

De nordkoreanske kvinder, som Han arbejder blandt, er ofte blevet handlet og tvangsgift med kinesiske mænd. De modtager mad og støtte, og de kan deltage i et bibelstudie.

”Hvis vi mødes på landet, føler vi os relativt frie,” forklarer Han. "Men hvis vi mødes i byen, skal vi være meget forsigtige og synge og bede stille. Jeg kan altid se, at kvinderne er nervøse. Ingen ved, hvem der ser med, eller hvem der lytter."

Den øgede risiko betyder ikke, at Open Doors og vores lokale partnere har stoppet arbejdet blandt nordkoreanske kristne.

"Ja, arbejdet fortsætter," understreger Simon, hurtigt efterfulgt af en forklaring om, at de arbejder meget mere forsigtigt nu, fordi Kina har verdens mest sofistikerede overvågningssystem.

"Den kinesiske regering vil altid vide, hvor du er. Men det ved vores Gud også. Hans Ånd hjælper os med at nå det nordkoreanske folk, der kommer til Kina. Jesus arbejder stadig her."

*Navnet er ændret af sikkerhedshensyn

Bed for Nordkorea

  • Bed om visdom og vejledning til nordkoreanere, der er på flugt, så de må komme i sikkerhed.

  • Bed om, at Open Doors’ partnere må have visdom til at udføre deres arbejde, så de ikke udsætter sig selv eller andre for unødig risiko.

  • Bed om, at Gud må røre Kim Jong-uns hjerte, så han må se lidelserne i hans land.