Kina nægter at anerkende nordkoreanske flygtninge
En ny rapport fra nyhedsmediet DailyNK viser endnu engang, at Kina ikke anerkender, at nordkoreanske flygtninge rent faktisk er flygtninge. Ifølge DailyNK’s kilde fortæller politiet i Liaoning-provinsen, at Kina "aldrig vil anerkende nordkoreanere som flygtninge,” og at denne politik ”aldrig vil ændre sig."
Udtalelsen ligger i tråd med det, Open Doors’ eksperter oplever.
”Kina ser ikke nordkoreanere som flygtninge, der skal beskyttes under menneskerettighedserklæringen, men som illegale immigranter, der kan hjemsendes," siger Simon Lee*, Open Doors’ Nordkorea-koordinator.
Artikel 14 i FN's menneskerettighedserklæring – som Kina har underskrevet – garanterer alle menneskers ret til at søge asyl. Hvis Kina anerkendte nordkoreanske afhoppere som flygtninge, skulle nordkoreanerne have hjælp i Kina. Den forpligtigelse har landet ikke, når de i stedet anser nordkoreanerne for at være illegale indvandrere.
Straffen for at flygte er stor, når nordkoreanere sendes tilbage til deres hjemland fra Kina. Kristne og mennesker, som har været i kontakt med kirker, præster eller missionærer under deres flugt, risikerer hårdere straffe.
"Enhver person, der bliver arresteret i Kina og derefter sendt tilbage, vil blive afhørt og tortureret. Forhørslederne vil spørge, om du har set en bibel, om du har været i kirke, og om du har mødt missionærer. Hvis du svarer 'ja' til et af disse spørgsmål, vil de forsøge at finde ud af, om du er blevet kristen. Jo mere moden kristen du er, jo hårdere bliver straffen. I værste fald vil du blive sendt til en arbejdslejr for politiske fanger uden chance for at blive løsladt," forklarer Simon Lee.
Kinas syn på nordkoreanere som illegale indvandrere er ikke nyt, men i de seneste måneder er presset på de nordkoreanske flygtninge i Kina vokset.
"Der har været bølger af anholdelser og hjemsendelser. Derudover har mange nordkoreanske kvinder, der er gift med kinesiske mænd, fået advarsler. De får at vide, at de skal holde lav profil og ikke forårsage 'social uro'. Kvinderne er ofte blevet solgt ind i deres ægteskab. Selvom livet for dem er hårdt, er det ofte bedre end det liv, de havde i Nordkorea, og nogle af dem kan sende hjælp til deres familier,” fortæller Simon Lee.
Den ’sociale uro’, som kvinderne skal undgå, er ikke yderligere defineret, og derfor lever kvinderne under et ekstremt pres for ikke at lave fejl, som kan sende dem tilbage til Nordkorea.
"Social uro kan betyde hvad som helst, du gør forkert. At skændes med nogen, klage over sin mand, sælge noget ulovligt, tilfældig sex, men også at mødes med kristne,” forklarer Simon Lee.
Hvad sker der, hvis du bliver fanget?
So Young* var på vej ud for at mødes med andre kristne, da hun som flygtning i Kina blev arresteret.
"Jeg skulle mødes med andre kristne, nordkoreanske flygtninge. Jeg vidste ikke, at de var blevet arresteret dagen før. Da jeg åbnede døren, greb en politibetjent pludselig fat i mine hænder. Jeg blev chokeret og lammet. De kørte mig til en nærliggende politistation. På vejen spurgte jeg: 'Hvorfor har I arresteret mig?' De grinede og sagde: 'Du har fået en forkert ven,'" forklarer So Young.
So Young sad i et kinesisk fængsel i en uge og skulle afgive forklaring om, hvorfor hun var kommet til Kina, om hun var gift (det var hun), og hvorfor hun deltog i bibelstudiet.
"Jeg var heldig, at jeg ikke blev arresteret sammen med de andre damer, for de kunne ikke benægte at de havde deltaget i bibelstudiegruppen, og deres historier skulle matche. Jeg sagde, at jeg ikke var gift, og at jeg bare kom for at besøge en ven. Jeg fortalte, at jeg ikke vidste noget om bibelstudiet. Efter en uge afsluttede de deres efterforskning og besluttede at sende mig tilbage til Nordkorea," fortæller So Young om processen.
Turen tilbage til Nordkorea foregik iført håndjern liggende i lastrummet i en varevogn.
”Bilen stoppede midt på en bro. På den anden side af broen ventede nordkoreanske embedsmænd på mig. De tog mig med til en politistation, der drives af den hemmelige sikkerhedstjeneste. Politiet krævede, at jeg skrev en rapport om min familiebaggrund og min tid i Kina. Jeg fortalte dem, at jeg ikke kunne huske alt om min familie, men de vidste allerede præcis, hvem jeg var, og hvem min familie var,” fortæller So Young.
Hun fortalte dem og dommeren under sit retsmøde, at hun var kommet til Kina for at tjene penge. Fordi So Young aldrig indrømmede, at hun havde mødt kristne, blev hun kun straffet for ulovligt at krydse grænsen. Hun blev ikke sendt til en arbejdslejr for politiske fanger, men til en genopdragelseslejr. Hendes endelige dom var fem års tvangsarbejde og genopdragelse.
’Jeg ville ikke dø der’
Livet i lejren var forfærdeligt, selvom So Youngs straf var i den lette ende – sammenlignet med konsekvenserne, hvis myndighederne havde opdaget hendes tro. Hver nat udholdt So Young timevis af ideologisk træning. Hver dag arbejde hun.
Nogle fanger fik hårde jobs i lejren, hvor man forventer, at de kun overlever få måneder. So Young blev sat til at lave parykker, og dermed forventede myndighederne, at hun kunne overleve årene i lejren.
"Hvis vi ikke nåede vores arbejdskvote, eller hvis nogen lavede fejl, blev vi alle straffet. De tvang os til at stå udenfor i regnen i to eller tre timer,” husker So Young.
So Young så folk dø og vidste, at døden var overalt i lejren.
"Det var det mest forfærdelige sted på jorden. Jeg ønskede virkelig ikke at dø der," fortæller So Young.
I sidste ende blev So Young løsladt fra lejren. Derefter flygtede hun endnu engang til Kina, hvor hun blev genforenet med sin kinesiske mand og sin søn, som myndighederne aldrig opdagede. Senere flyttede familien til Sydkorea, hvor de bor nu.
So Youngs historie er langt fra enestående. Mange nordkoreanere som hende forsøger at flygte, men bliver fanget i Kina og sendt tilbage. Hjemsendelserne kommer til at fortsætte, så længe Kina underkender nordkoreanske flygtninges virkelighed.
På afstand kan situationen i Nordkorea og Kina virke håbløs, men So Young og nordkoreanske kristne som hende viser, at Jesu lys stadig skinner i mørket i Nordkorea. Open Doors anslår, at der er 400.000 kristne i landet, som hver især ved, at de kan blive fængslet eller dræbt, hvis deres tro bliver opdaget.
Bed for Nordkorea
Bed om Guds beskyttelse over de kristne, som er flygtet for at finde sikkerhed, men som ikke er sikre i Kina.
Bed om, at kristne i fængsler og fangelejre må mærke Guds nærvær.
Bed om, at kristnes tilstedeværelse i Nordkorea må påvirke Kim Jong-Uns hjerte.
*Navnet er ændret af sikkerhedshensyn.