Krise i Sudan – spørgsmål og svar

Gennem de seneste uger har kampe i Sudan kostet mindst 185 mennesker livet, og næsten 2000 er blevet såret. En lang række lande har evakueret deres statsborgere fra Sudan, og danske medier fortæller historier om danskere, der er fanget i landet på grund af kampene.

Open Doors har talt med Fikuru*, der er forskningsekspert i Østafrika. Herunder kan du læse hans svar på spørgsmål om, hvad urolighederne betyder, og hvordan du kan være med til at bede.

Hvad har forårsaget konflikten?

Det er trist, at vores land, Sudan, endnu engang er i en borgkrig. Den er konsekvensen af en rivalisering mellem to bevæbnede styrker: den nationale hær og den paramilitære organisation Rapid Support Forces (RSF).

Lederne af de to organisationer, Hærchef og fungerende præsident Abdel Fattah al-Burhan og lederen af RSF Mohamed Hamdan Dagalo, arbejdede sammen i 2021, hvor de væltede præsidenten Omar al-Bashir ved et militærkup. Nu er de uenige om, hvordan en civilstyret regering skal dannes.

Hvordan påvirkes civile af konflikten?

En stor del af de dræbte de seneste uger er civile. Derudover har mange ikke længere elektricitet, og adgangen til medicinsk behandling er begrænset, fordi det er næsten umuligt at forlade sit hjem. Vi har hørt, at den manglende behandling har ledt til dødsfald. Befolkningen lider både fysisk og psykisk.

Er der håb om en løsning på konflikten?

Som kristen ville jeg elske at håbe på, at Gud på sin egen måde kan stoppe konflikten, men det er nedslående at tænke på realiteterne her. Den eneste løsning er, at militæret bliver sendt tilbage til deres barakker og giver plads til en civilt ledet regering. Det er min bøn, at det internationale samfund griber ind i konflikten og hjælper med at løse den.

Hvordan påvirker konflikten landets kristne?

Når du forlader dit hus, kan du ikke være sikker på, at du kommer tilbage i live. Det er svært, for mennesker er også nødt til at forlade deres hjem for at overleve. De skal arbejde for at tjene penge, og de skal skaffe mad til deres familie.

Vores frygt er, at ustabiliteten giver plads til, at islamister får indflydelse på det politiske liv. Vi håbede, at en overgangsregering kunne ændre tingene, men borgerkrigen giver islamister grund til at sige, at demokratiet tydeligvis ikke virker. Vi frygter, at de vil indføre islamisk sharialovgivning. Hvis det lykkes, vil de kristnes situation være værre end under tidligere præsident Omar al-Bashir.

Hvilke gode nyheder er der i denne udfordrende tid?

Det er opmuntrende at møde sudanesere og i særdeleshed de kristne. Det har i årtier været svært at bo i Sudan, men de kristne er engagerede og fortsætter med at tjene og række ud til ikke-kristne, som aldrig har hørt om Jesus. Deres viljestyrke og stærke tro er en stor inspiration og opmuntring.

Det er også en stor opmuntring at vide, at kristne andre steder i verden står sammen med os i bøn.

Hvordan kan vi bede for Sudan?

  • Bed om visdom til Sudans politiske og militære ledere, så de indser at krigen må stoppe.

  • Bed for de kristne, som er i fare på grund af krigen. Hvis de ikke får mulighed for at arbejde, vil de sulte.

  • Bed om, at krigen ikke giver plads til at islamister får indflydelse i Sudan.

  • Bed om, at situationen må stabiliseres. Hvis det ikke sker, kan det få indflydelse på Sudans nabolande, som også er ustabile nationer.

*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.