Leder: De nye tal udtrykker mere, end vi selv kan bære!
Leder af generalsekretær René Ottesen
Den 19. januar præsenterede vi tallene for World Watch List 2022 (WWL22). Bag disse tal gemmer der sig en vækst i vold, brutalitet og anden forfølgelse af kristne. Historierne skaber en byrde, som ikke er til at bære, og som derfor kalder på bøn og sammenhold blandt verdens kristne.
Det er i den ånd og med den hensigt, vi har skabt dette første blad i det nye år. Det bliver givetvis også det, der kommer til at være det bærende tema i det meste af alt, vi som Open Doors vil sige i løbet af året.
I min læsning af WWL22 bemærker jeg blandt andet, at Nigeria igen rykker frem på listen. Jeg talte for nogle uger siden med min gode ven Tunde Bolanta, som er præst i Kaduna, der ligger i den nordlige del af landet, hvor forfølgelserne er udtalte. Tunde fortæller, at dagligdagen er et pres, og at der er grund til bekymring. Men budskabet er også, at de kristnes engagement i bøn er taget til, og at oplevelsen af Guds beskyttelse er mærkbar. Det interessante er, at de nigerianske kristne kalder os til at være med i bønnen. Det vil hjælpe os til at forstå rigdommen i Guds nærvær, siger de!
Egypten er rykket tilbage på listen. Michael* fra Cairo har besøgt Færøerne og Danmark flere gange. Han oplever, at coronapandemien har skabt lidt luft i forfølgelsespresset. Og samtidig lyder der nye toner fra den egyptiske præsident, Abdel Fatah al-Sisi, som over det seneste år jævnligt har understreget, at enhver egypter har lov til at tro, hvad han eller hun vil. Michael fortæller videre, at landets kristne havde kaldt til en national bønnedag, hvor kristne på tværs af kirkeretninger mødtes til bøn for Egypten. Det var samtidig et signal om en kirkelig enhed, som skaber stor taknemmelighed.
Kina er et af de lande, som bidrager tungt til den negative udvikling på WWL22 Jeg har besøgt Kina adskillige gange og har været bevæget over den glæde og afgjorthed, som kendetegner Kinas kristne. Jeg husker stadig, at én af lederne udfordrede mig, da han sagde, at hvis vi ønskede vækst i vores danske kirker, så skulle vi først forberede os på modstand og forfølgelse. Selvom de kinesiske kristne er gået under jorden, så vurderes kirken dér som en af verdens stærkeste, når gælder mission og engagement i bøn. Det er tankevækkende, at der lige nu er kinesiske kristne, som beder for Danmark – på trods af den besværlighed, de selv gennemgår.
Jeg vil gerne opfordre til at læse dette blad omhyggeligt igennem - og at læse det med bønnens perspektiv. Vi har noteret bedeemner under hvert land, som kan bruges efter læsning af artiklerne. Desuden vil jeg gerne gentage opfordringen til at have vores forfulgte trosfæller med i den daglige andagt. Her mødes vi ”usynligt” med dem i bønnen, og mens vi beder, vil vi opleve, at vi selv forandres af det, som vi beder for.
*navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager
Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2022. Læs hele bladet her. Du kan også læse mere om World Watch List her.