Nu takker Baher Gud i stedet for at bebrejde ham
EGYPTEN: Efter flere traumatiske oplevelser vendte Baher* Gud ryggen. Men en hjælpende hånd fra Open Doors fik ham på fode igen og gav ham håb for fremtiden.
Da Open Doors’ medarbejdere første gang mødte Baher*, var han til at begynde med vanskelig at hive ordene ud af, men pludselig eksploderede han af raseri og vrede:
”Findes Gud? Hvor er Gud i mit liv? Hvis Gud har kontrol, som I siger, og vender alt til det gode, hvorfor har han så forladt mig? Hvorfor har han valgt mig til at gennemgå sådan smerte og blive handicappet? Jeg hader mig selv, og jeg hader Gud.”
På arbejdsmarkedet som 13-årig
Baher voksede op under fattige kår sammen med fire søstre og en storebror. Forældrene var syge og ikke
i stand til at brødføde familien, og derfor forlod Baher Skolen som blot 13-årig for at arbejde sammen med sin bror i et af Øvre Egyptens talrige kalkstensbrud. Som kristen var han udelukket fra alle andre jobs i området – kun de farlige jobs i stenbruddene var en mulighed. Her er der ingen juridisk beskyttelse af arbejdstagernes rettigheder og slet ingen sundhedsforsikring.
"Vi arbejdede med maskiner, der kan flænse en krop i stykker," fortæller han.
"Det er almindeligt, at medarbejdere mister en legemsdel. Derudover er der risiko for at få elektrisk stød, fordi der på mange maskiner er blottede ledninger. Endelig er luften spækket med støvpartikler, som forårsager lungeskader og øjensygdomme."
Fik armen skåret af
Allerede i løbet af den første uge, hvor Baher arbejde i stenbruddet, gik det galt. Mens han slæbte sten til skæremaskinen, var han et kort øjeblik uopmærksom - skæremaskinen ramte ham, skar en lang og dyb flænge i hans ene ben og knuste knoglen.
Han væltede omkuld på jorden, og i faldet fik han venstre arm i maskinen og kunne ligge og se, hvordan den nederste del af armen blev skåret af. Han besvimede, og da han senere vågnede op på hospitalet, var det med 65 sting i benet og en venstre arm, som sluttede lidt under albuen.
Han havde ellers samme morgen bedt Gud om at beskytte ham og bringe ham sikkert hjem igen.
”Men jeg mistede min arm og min indtægtskilde Jeg bebrejdede Gud, og tabte helt lysten til at leve. Jeg havde ikke gjort noget forkert, jeg ville bare hjælpe min familie," siger Baher, som stadig får tårer i øjnene, når han skal fortælle om ulykken.
Omfanget af katastrofen gik for alvor op for ham, da han kom hjem som handicappet og skulle leve med folks medlidende blikke. Hans tro på Guds godhed led et alvorligt knæk, og han begyndte at blive bitter.
Mistede bror og vendte ryggen til kirken
Seks år senere senere døde Bahers bror under arbejdet i kalkstensbruddet.
"Da det skete, blev mit hjerte revet i stykker, og jeg mistede al håb for fremtiden," siger Baher, som blev endnu mere vred på Gud.
Han havde mistet en arm og en bror. Dertil kom, at der var angreb på kristne familier i hans landsby, hvis hjem blev plyndret og brændt - ligesom han kendte kristne forældre, der var bange for at lade deres døtre gå ud af frygt for at de ville blive kidnappet. Forhold, der ikke er ualmindelige i Øvre Egypten, hvor der bor mange ekstremistiske muslimer.
Det endte med, at Baher vendte ryggen til Gud og kirken. Sådan fandt Open Doors’ medarbejdere ham, og selv om det første møde som ovenfor nævnt var følelsesladet, blev en tillid og en relation langsomt opbygget, og Baher fik hjælp til sine traumer og de spørgsmål, som plagede ham i forhold til Guds godhed og almagt.
Han fik også et mikrolån, som gjorde det muligt for ham at etablere en lille virksomhed med fåreavl, ligesom han tilmeldte sig et forløb med bibelstudier. Den hjælp forvandlede Bahers liv og gav ham håb.
Fra bebrejdelse til tilbedelse
I dag er Baher 25 år og ser lyst på tilværelsen. Han er i stand til at forsørge sin familie og har fået sit forhold til Gud genoprettet.
”Jeg er holdt op med at bebrejde Gud og er i stedet begyndt at tilbede ham. Jeg er fyldt med taknemlighed. Men hvis ikke Open Doors havde rakt ud til mig, ville jeg stadig have været fyldt med bitterhed, smerte og vrede,” fastslår han.
*Navnet er ændret af sikkerhedshensyn
Artiklen er også udgivet i vores blad i november 2023. Læs hele bladet her.
Læs mere om forfølgelse af kristne i Mellemøsten og Nordafrika.