Tendenser fra World Watch List 2022
Nu er der flere end 360 millioner forfulgte kristne
For første gang i 20 år er Nordkorea ikke øverst på Open Doors’ årlige World Watch List over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst. Den placering tilfalder i år Afghanistan. Samlet er flere end 360 millioner kristne verden over ramt af alvorlig forfølgelse eller diskrimination.
Afghanistan er verdens værste land for kristne. Det viser 2022-udgaven af Open Doors’ årlige World Watch List over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst*. De seneste 20 år har Nordkorea ellers toppet listen, men med Talebans magtovertagelse i Afghanistan er de kristne i landet kommet under så voldsomt pres, at landet havner øverst på den triste liste.
I år er der 76 lande på listen (se top-50 på side 8-9), og samlet udsættes flere end 360 millioner kristne for alvorlig forfølgelse eller diskrimination. Det er 110 millioner flere end for fire år siden.
Egypten er en positiv undtagelse
De ti øverste lande på listen er i år de samme som sidste år – dog med forskydninger i de indbyrdes placeringer. Eksempelvis er Nigeria rykket to pladser frem på listen til en syvendeplads. Årsagen er, at landet i stadigt stigende grad hærges af ekstremistisk islam i form af Boko Haram samt af militante fulanihyrder på jagt efter bedre græsgange til deres kvæg – begge dele går primært ud over kristne.
Det er småt med gode nyheder i den øvre ende af listen, for selv om flere lande er faldet på listen, er forfølgelsen af kristne ikke desto mindre blevet værre i de pågældende lande. Dette skyldes ganske enkelt, at det generelle niveau af forfølgelse er stigende.
Egypten er, om ikke en solstrålehistorie, så dog en lille undtagelse – de seneste to år har landet ligget som nummer 16, men i år er det nummer 20 med et signifikant fald i graden af forfølgelse i forhold til de to foregående år. Faldet skyldes primært færre rapporter om voldelige hændelser – herunder især færre angreb rettet mod kirkebygninger. Egypten har tidligere været plaget af bombeangreb mod kirker. Coronapandemien er den mest sandsynlige forklaring på faldet. Voldsniveauet er dog stadig højt med mindst otte dræbte kristne.
Islamister vejrer morgenluft
Talebans magtovertagelse i Afghanistan har givet islamister verden over et psykologisk løft, ikke mindst i Asien. I nabolandet Pakistan er opbakningen til Taleban eksempelvis gået mærkbart frem; det samme gælder i Indonesien, hvor myndighederne har forhindret flere terrorangreb i at finde sted. Alligevel er landet steget kraftigt på dette års liste – fra nummer 47 sidste år til nummer 28 i år. Bombeangrebet palmesøndag i katedralen i Makassar samt to dødelige angreb mod kristne i Sulawesi er den primære forklaring på dette.
Også i Afrika har Talebans succes i Afghanistan fået islamister til at vejre morgenluft. Islamisterne opererer ofte i lande med korrupte og svage regeringer;, og lige nu føler de, at det blot er et spørgsmål om tid, før de fremmede styrker, der støtter kampen mod dem, rejser. Et eksempel er al-Shabaab, som har kæmpet mod Somalias regering og dets allierede, den Afrikanske Unions styrker, i det sidste årti. Her er undergrundskirken lille og spredt, som i Afghanistan.
Afrika syd for Sahara har i nogle år været det område, som oplever mest vold mod kristne – og sådan er det fortsat. Både DR Congo og Nigeria ligger i topti over lande, hvor der udøves mest vold mod kristne.
Nigeria på blodig førsteplads
Nigeria er med flere end 4.600 dræbte kristne det seneste år for tredje år i træk øverst på denne særlige voldsliste. Alligevel kan hverken kristne eller andre minoritetsgrupper regne med den nigerianske føderale regering, når det gælder deres beskyttelse.
Gymnasier, skoler, kirker, landsbyer og samfundsledere er fortsat mål for kidnapninger, drab, skader og ødelæggelse af husdyr og levebrød. Det er både militante fulanier og islamistiske grupper som Boko Haram og Islamisk Stat, der står bag volden (læs mere om Nigeria og volden mod kristne i landet på siderne 14-21).
Andre afrikanske lande i topti over lande med mest vold mod kristne er Mozambique, Mali, Cameroun, Centralafrikanske Republik og Sydsudan - også her er det islamister, som står bag det meste af volden. Indien, Pakistan og Afghanistan er de eneste tre lande, som blander sig i den ellers rent afrikanske voldstopti.
Kristne diskrimineres i flygtningelejre
FN's højkommissær for flygtninge vurderer, at omkring 84 millioner mennesker blev tvangsfordrevet i 2021, enten inden for deres eget land eller – for 26 millioners vedkommende – på tværs af grænser. Mange af dem er kristne, som flygter fra forfølgelse. Flertallet forbliver i deres region; enten som internt fordrevne i eget land eller som flygtninge i nabolande.
Under flugten risikerer de afpresning, menneskesmugling eller arrestation, og i flygtningelejrene kan de opleve diskrimination og blive nægtet humanitær samt anden praktisk hjælp; dette gælder særligt tidligere muslimer.
Derudover bliver en række kvinder og børn udsat for voldtægt, seksuelt slaveri, chikane med mere; især under deres flugt, men også inde i selve lejrene. Fattigdom og usikkerhed forværrer deres sårbarhed; nogle bliver tvunget til prostitution for at overleve.
Derfor foretrækker mange kristne flygtninge helt at undgå lejrene, hvilket betyder, at de aldrig bliver registreret og derfor ikke kvalificerer sig til fødevarehjælp, traumestøtte med mere. Deres børn kan også gå glip af uddannelse.
Kina strammer skruen endnu mere
Efterhånden som Kinas økonomi og indflydelse vokser, er den kinesiske nationalisme taget til. Nye regler fra maj 2021 kræver eksempelvis, at religiøse ledere "elsker moderlandet samt støtter ledelsen af det kommunistiske parti og det socialistiske system". De må ikke ”sætte den nationale sikkerhed i fare, underminere den nationale enhed" eller ”skabe splittelser i landet”.
Derudover er Kinas resolutte reaktion på coronapandemien veldokumenteret. Men da behovet for restriktioner ophørte, fik mange officielle tre selv-kirker såvel som uregistrerede kirker forbud mod at genåbne, hvilket tvang dem til at mødes i mindre grupper i hjemmene eller online. Open Doors anslår, at millioner af kirker – op mod 80 procent af alle kirker i Kina - har neddroslet deres aktiviteter eller har valgt at dele deres samlinger op i mindre huskirker. Derudover er flere end 3.000 kirker lukkede helt.
Kina inspirerer andre
I Syd- og Mellemamerika følger en række kommunistiske regimer Kinas skabelon med ”ét land, ét folk, én religion”. Coronapandemien bliver brugt som påskud til at overvåge kirker og pålægge dem nye restriktioner, og i Cuba blev katolske og protestantiske ledere endvidere tilbageholdt, tortureret og idømt alt for høje bøder, fordi de deltog i masseprotester for social retfærdighed. Også i Nicaragua og Venezuela førte myndighederne smædekampagner mod katolske biskopper, annullerede registreringstilladelser samt lukkede kirker.
Den kinesiske model har senest også vundet indpas i Sri Lanka, Myanmar og Malaysia, som dermed slutter sig til andre asiatiske lande, idet en række centralasiatiske stater, længe har haft har øgede restriktioner for anderledestænkende. Endelig virker det, som om Kinas håndtering af pandemien også har overbevist andre totalitære stater om, at det er en god idé med massiv overvågning via digital teknologi – i hvert fald efterspørges teknologien nu af en række andre lande, blandt andre Vietnam.
Tre gode nyheder
Det seneste år har heldigvis ikke kun budt på dårlige nyheder for forfulgte kristne. For eksempel opmuntrede pavens besøg i Irak en række kristne til at overveje at vende tilbage til landet for at medvirke til at genopbygge det. Og så var det ikke kun i Egypten, at antallet af angreb mod kirker faldt – det gjaldt blandt andet også i Irak, Syrien, Tyrkiet og Tunesien.
Endelig vakte det stor glæde, da den colombianske nonne Gloria Argoti blev frigivet af de militante islamister i Mali, som havde holdt hende fanget i næsten fem år.
* Perioden, der er indhentet data fra, er den 1. oktober 2020 til den 30. september 2021.
Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2022. Læs hele bladet her. Du kan også læse mere om World Watch List her.