Egyptiske kristne angrebet under renovering af kirke

I en landsby nær Alexandria blev en gruppe koptiske kristne angrebet i juledagene, mens de var i gang med at renovere deres kirke. Kirken blev bygget i 1974, og siden har dens tag bestået af metalplader suppleret med palmeblade. Derfor har kirken fået myndighedernes tilladelse til at lave et nyt betontag, og det var det arbejde, som var i fuld gang, da angrebet fandt sted.

Torsdag den 22. december 2022 og fredag den 23. december 2022 pillede man det gamle tag ned og satte forskalling op til støbning af beton. Lørdag den 24. december rullede den første af tre betonblandere så ned mod kirken for at levere beton til støbning af taget.

Den nåede dog aldrig helt frem, for en flok muslimer fra landsbyen og nærliggende landsbyer overdængede lastbilen med sten og mursten, mens de råbte "Allah Akbar". Forruden og andre dele af lastbilen blev ødelagt, hvorefter chaufførerne i betonblanderne forlod stedet uden at aflevere betonen.

Adskillige koptiske kristne, der boede i nærheden, blev derefter udsat for chikane og stenkast, og flere blev sårede. Der blev også råbt skældsord mod dem og mod kirken, ligesom kirkens bus blev bombarderet med stenkast med knuste ruder og bulet karosseri til følge.

Senere blev der også sat ild til en mark i nærheden, som er ejet af en koptisk kristen.

Politiet blev tilkaldt, og de gav kirkens ledere besked på at stoppe arbejdet med taget, indtil der var faldet ro på tingene. Da de kristne protesterede, lovede politiet, at kirken ville få mulighed for at afslutte støbningen af taget dagen efter.

Næse dag sendte politiet forstærkninger til stedet – et større opbud med politibiler og sågar pansrede køretøjer – så arbejdet kunne genoptages. De tre betonblandere nåede da også frem til kirken, men andre steder i byen samledes vrede muslimer og stoppede lastbiler, der transporterede forskellige byggematerialer til kirkens tag.

Netop som støbningen af taget under massiv politibeskyttelse skulle til at gå i gang, dukkede lederen af byrådet i Kafr El-Dawwar (større egyptisk industriby, som landsbyen med kirken hører under, red.) op sammen med nogle ingeniører og beordrede arbejdet standset. Igen protesterede de kristne, men fik den besked, at hvis de ikke adlød ordren, ville kirken blive revet ned.

 Arbejdet er endnu ikke genoptaget. Kirken står uden tag, og ud over at skulle betale for skaderne på kirkens bus samt på betonblanderne, har kirken også skullet betale for de to gange, betonfirmaet forgæves har sendt de tre betonblandere til stedet (44.000 kroner alene for den sidstnævnte udgift).

 Kirken er ikke ret stor – 170 m2 – men den betjener ikke desto mindre 4.000 koptiske kristne i området. Derfor er det et stort tab, at den lige nu er nødt til at holde lukket som følge af det manglende tag.

Bed sammen med os

  • Bed om, at de muslimske landsbyboere erkender deres forseelse mod kirken og de kristne.

  • Bed om, at lederen af byrådet respekter kirkens tilladelse til at udskifte taget, så byggeriet kan genoptages og kirken genåbne.

  • Og bed om, at de kristne bevarer roen og får visdom til at tage det næste skridt.