Kirkebombe i DR Congo dræber 13 og sårer 63

Det, der skulle have været en festgudstjeneste med dåb i Kasindi i det østlige DR Congo, sluttede med et brag fra en bombe, som dræbte 13 og sårede 63.

Vi har modtaget ovenstående videohilsen fra en af præsterne i en kirke i Kasindi i DR Congo, hvor der søndag den 15. januar sprang en bombe. Videoen er optaget lige efter eksplosionen, så det antal døde og sårede, præsten nævner, er siden blevet ændret (engelske undertekster i videoen).

Præsten mener, at angrebet skyldes, at mange i området er blevet kristne – således var der 62 personer, som skulle døbes under den gudstjeneste, hvor bomben sprang (og yderligere 10 dagen efter).

Der har været lidt forskellige meldinger om antal døde og sårede, men ifølge præsten Kakule Vagwhere fra CBCA Church i Kasindi er der mindst 13 døde (fire børn under 16 år, seks kvinder og tre mænd) samt 63 sårede (33 kvinder, 15 mænd og 15 børn under 16 år).

Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet. Angiveligt har der været placeret tre bomber, men kun den ene af dem detonerede.

Den ramte kirke har Open Doors samarbejdet med i forbindelse med uddeling af nødhjælp under Corona-pandemien i 2021. Dengang advarede Open Doors kirken om, at den stod i risiko for alvorlig forfølgelse.

I kølvandet på angrebet er Dorcas Moussi*, leder af Open Doors indsats i Centralafrika, kommet med følgende udtalelse:
”Open Doors fordømmer dette angreb på stærkest mulig vis, og vi udtrykker vores dybeste medfølelse med de berørte. Det er forfærdeligt, at mennesker, der var samlet til festgudstjeneste, blev angrebet på denne måde – selv om det desværre ikke er fuldstændig overraskende. Gennem årene har islamister angrebet og dræbt tusindvis af kristne i det østlige DR Congo samt fordrevet hundredtusinder fra deres hjem.
Vi opfordrer regeringen til at gøre alt, hvad der står i dens magt for at beskytte folks frihed til at samles og dyrke deres tro -samt at sikre, at de berørte modtager nødhjælp og rehabilitering.
Vi opfordrer endvidere det internationale samfund til at gøre alt, hvad der står i dets magt for at tilbyde al passende støtte til vores regering med henblik på at sikre, at sådanne hændelser ikke gentager sig.
Vi opfordrer også den globale kirke til at bede om Guds trøst til de efterladte og visdom og styrke til hans kirke i DR Congo i denne tid.”

Bed for DR Congo

  • Bed for de sårede – bed om fysisk og psykisk helbredelse.

  • Bed også for de pårørende til de dræbte – bed om Guds styrke og trøst

  • Bed om visdom til områdets præster, når de udøver sjælesorg og krisehjælp.

  • Bed Gud læge det traume, som angrebet er for områdets kristne.

  • Bed om, at frygt ikke får fodfæste.

DR Congo på World Watch List

DR Congo er nummer 37 på vores netop offentliggjorte World Watch List over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst. Islamistisk vold mod kristne er et stærkt stigende problem i en række lande syd for Sahara - syv ud af de ti lande, hvor der er mest vold mod kristne, er i disse lande. DR Congo ligger nummer otte på listen over lande med mest vold mod kristne.
Læs mere om vold mod kristne her.