Et år senere: Var jordskælvet en velsignelse?

Foto: Maria, Samih og deres søn Ralph

Et år efter et voldsomt jordskælv og takket være din gave og forbøn har syriske kristne fundet håbet.

Klokken 04:30 den 6. februar 2023 ramte et massivt jordskælv det sydøstlige Tyrkiet og det nordvestlige Syrien. Bygninger kollapsede, mere end 55.000 mennesker døde, og millioner måtte flygte fra deres hjem.

Samih og Maria er to af dem, der måtte flygte. Parret bor i Aleppo i Syrien, hvor mindst 3.500 bygninger blev beskadiget og krævede reparationer før de igen var sikre hjem at bo i.

Da jordskælvet ramte, befandt parret sig i deres lejlighed. De løb ned ad trappen – eller forsøgte at gøre det, da Maria stadig var ved at komme sig efter et kejsersnit. Ralph, deres andet barn, var kun få dage gammel, da jordskælvet ramte. Chok og frygt fyldte familien, da de bevægede sig ud.

"Det var en forfærdelig nat. I 13 års krig har vi aldrig oplevet noget, der lignede den rædsel, vi følte, som konsekvens af det halvandet minut," fortæller Maria.

På vej ud opdagede Maria og Samih, at deres toårige søn, Elias, ikke havde fået en jakke på.

"I det forfærdelige øjeblik var vores fokus på Ralph, vores nyfødte, og vi så slet ikke, at Elias ikke havde overtøj på," husker Maria. De begyndte febrilsk at banke på naboernes døre og ledte efter en måde at skærme deres lille dreng fra kulden.

Men ingen svarede.

Da de nåede gaden, fandt de ud af hvorfor: Alle andre var allerede på gaden med frygt i øjnene og bekymrede for risikoen for efterskælv!

En skjult velsignelse

Næsten alle i Aleppo kan genkende Marias beskrivelse af den "forfærdelige nat." De gennemlevede 13 år med beskydninger, bombninger, eksplosioner, sanktioner, trusler fra islamiske ekstremister og økonomiske problemer. Alligevel kommer intet i nærheden af den forfærdelige følelse, de oplevede den nat.

Nu, et år senere, ser parret tilbage på jordskælvsnatten og alt det, der er sket siden da. Familien på fire bor i en etværelses lejlighed; Samih sover for det meste på sofaen, fordi deres seng ikke er stor nok til to voksne og to børn.

Maria får tårer i øjnene, når hun tænker tilbage på den nat, hvor de måtte flygte ud af lejligheden. Mens hun tørrer tårerne væk, ser hun på Ralph og hans store smukke øjne og siger:

”På en måde var jordskælvet en velsignelse; ja, det var en velsignelse for os og mange syrere som os. Før var vi bekymrede: 'Hvordan skal vi betale hospitalsudgifter, hvordan får vi råd til bleer, hvordan kan vi få enderne til at mødes?' Så kom jordskælvet, og det var svaret."

Gud arbejder på mystiske måder. Jordskælvet var en katastrofe. Mange mistede livet, mistede deres kære, mistede deres hjem og deres forretninger. Men for mange kristne, der overlevede, var det en velsignelse i forklædning, som Maria siger.

Dermed ikke sagt, at det har været nemt:

"I de første øjeblikke efter jordskælvet følte jeg, at Jesus var med mig, at han gav mig styrke," siger hun. "Men efter det andet jordskælv den dag begyndte jeg at tvivle: Hvorfor stoppede Gud det ikke?"

Efter et par dage begyndte Maria at se, hvordan Gud kan vende dårlige ting til gode. Det blev et levende bevis på hendes yndlingsvers i Bibelen, Romerbrevet 8:28: "Vi ved, at alt virker sammen til gode for dem, der elsker Gud, og som efter hans beslutning er kaldet."

"I de næste seks måneder skulle vi ikke betale for flere bleer til Ralph, vores gadebaby," siger hun og bruger det kælenavn, som Ralphs bedsteforældre spøgefuldt har givet ham, fordi han var ude i gaderne i en alder af fire dage, hvilket i Syrien er meget mærkeligt. Normalt forlader en syrisk mor og hendes nyfødte ikke huset i mindst en måned efter fødslen, og den første tur går oftest til kirken.

For Maria og Samih betød deres flugt, at der blev taget hånd om deres økonomi. Det var tiltrængt, for Samih var arbejdsløs, og Maria var på barselsorlov uden løn.

Din støtte har gjort en forskel

Takket være gaver og forbøn fra kristne, som dig, i hele verden, var Maria og Samihs lokale kirke i stand til at hjælpe dem og mange andre pressede familier. Selv før jordskælvet kæmpede mange kristne familier under fattigdomsgrænsen og havde to eller tre job bare for at overleve.

Open Doors’ lokale partner i Syrien har brugt donationerne, hvor de så, at der var mest brug for dem:

  • Mere end 7.000 mennesker bare i Aleppo søgte tilflugt i kirker og klostre, den nat jordskælvet ramte. Her blev der sørget for dem.

  • I Aleppo er 1.540 huset blevet repareret i løbet af det seneste år, så familier har fået mulighed for at vende hjem til et hus eller en lejlighed, som ikke er i fare for at styrte sammen.

  • 5.038 familier, blandt andet Maria og Samihs, har fået en økonomisk gave, som de kunne bruge til at sørge for mad og andre nødvendigheder som bleer.

  • Et antal familier har fået regelmæssig støtte gennem fødevarepakker, støtte til husleje og vinterhjælp.

På en måde vendte jordskælvet tingene på hovedet for mange syrere. Efter 90 sekunders rystelser dukkede mange mennesker op med løsninger på nogle af deres problemer. Over hele verden følte folk syrernes smerte og begyndte at donere og bede. På den måde har de syriske kristne mærket, at de ikke er alene eller glemt!

På trods af den følelse, er der fortsat massive problemer i Syrien, og kristne er fortsat pressede. Mange syriske kristne er allerede flygtet ud af landet – og mange flere ønsker at forlade landet. Den syriske kirkes fremtid er i fare, men Open Doors og vores partnere bliver ved med at støtte syriske kristne.

Bed for Syrien

  • Bed for Samih, Maria og familier som deres, der kæmper for at se en fremtid i Syrien.

  • Bed om, at Gud må give de kristne visdom og styrke til fortsat at stole på ham.

  • Bed om, at dem, der stadig mærker traumerne efter jordskælvet, må opleve Guds fred i deres ængstelige kroppe og sind.