Kristne i Burkina Faso: 'Bed for angriberne'

Illustrationsbillede

Selvom Jesu befaling om at "elske jeres fjender og bede for dem der forfølger jer" (Matthæusevangeliet 5,44) aldrig er let, kan det være særligt udfordrende at leve op til ordene i situationer med brutal og uforståelig vold.

Men det er bønnen fra de kristne i Burkina Faso efter et formodet islamisk ekstremistisk angreb under en gudstjeneste den 25. februar. Her blev 15 kristne dræbt.

"Bed for angriberne. Bed om, at de vil møde Jesus og omvende sig fra disse onde angreb," opfordrer vores lokale partnere i Burkina Faso.

Den lokale kirkeleder Jean-Pierre Sawadogo var til stede i den katolske kirke i landsbyen Essakane i det nordlige Burkina Faso, da den blev angrebet den 25. februar.

"Klokken 8 var de kristne samlet i kirken til søndagsmesse. Pludselig ankom nogle mænd på motorcykler. De åbnede ild mod de kristne. Tretten døde på stedet, to blev alvorligt såret og døde senere af deres kvæstelser," forklarer han.

Sawadogo husker specifikke situationer fra angrebet – billeder, der uden tvivl er indprentet i hans hukommelse for evigt:

"En lille dreng, der sad ved sin fars side, blev også dræbt," siger han. "De eneste to mænd, der overlevede, var dem, der sad sammen med kvinderne, fordi de var en del af koret."

Angrebet er bare ét i en lang række af angreb i Burkina Faso. Kun få dage efter angrebet på den katolske kirke i Essakane stormede militante yderligere tre landsbyer i Yatenga-provinsen i det nordlige Burkina Faso og dræbte yderligere anslået 170 burkinere. Ifølge overlevende, som nyhedsbureauet AFP har talt med, er både kvinder og små børn blandt ofrene – og mange af dem kristne.

Søndag skrev den offentlige anklager i en erklæring, at han var blevet informeret om ”massive dødelige angreb, der angiveligt blev begået i landsbyerne Komsilga, Nodin og Soroe” i Yatenga-provinsen.

Toyere Israël er præst i Yatenga og har fortalt Open Doors’ lokale partnere, hvordan de gentagende angreb påvirker de kristne i den nordlige region.

”Det har dræbt det håb, der blev genfødt i os. Folk i regionen var begyndt at vende tilbage til deres hjem, men disse angreb kommer til at lamme det håb, der blev genfødt i vores hjerter," forklarer han.

Indtil videre har ingen taget ansvaret for angrebene, men terrorgrupper knyttet til al-Qaeda og Islamisk Stat har angiveligt været aktive i Burkina Faso.

Burkina Faso har ellers i mange år været kendt for at være et land med stor religiøs tolerance. Den status er nu truet.

”Kristne er blevet uforholdsmæssigt hårdt ramt af det voksende oprør i den nordlige del af landet, hvor kirker og kristne samfund er blevet udpeget som mål i angreb," forklarer Jo Newhouse, Open Doors' talsmand for vores arbejde i Afrika syd for Sahara. Hun tilføjede, at muslimer, der ikke stiller sig på islamiske ekstremistiske gruppers side, også er under stort pres.

Ud over angrebene på mennesker, huse og kirker har den voldelige usikkerhed sendt 2 millioner burkinesere på flugt, og mindst 800.000 mennesker lever under militant islamistisk belejring.

”I denne smertefulde situation vil jeg opfordre til at bede for dem, der er blevet dræbt, for helbredelse til de sårede og for trøst til de sørgende hjerter. Må denne hændelse ikke være forgæves. Bed Gud om at bruge den til at styrke kirken i det nordlige Burkina Faso,” opfordrer Sawadogo.

Open Doors begyndte at arbejde i Burkina Faso i 2019, da den jihadistiske vold blev intensiveret. Vores vision er at se kirken blive i stand til at reagere bibelsk på forfølgelse. Det gør vi ved hjælpe de mest berørte gennem træning, nødhjælpeindsatser og åndelig- og traumepleje.

Bed for Burkina Faso

  • Bed om styrke til at stå fast i troen for de hundredvis af familier, der er berørt af angrebene.

  • Bed om opmuntring til de kirkeledere, der er tvunget til at flygte på grund af disse angreb.

  • Bed, som vores partnere opfordrer med udgangspunkt i Jesu ord fra Matthæusevangeliet, for dem, der angriber de kristne – at deres hjerte må blive forvandlede.