’Presence ministry’ – værdien af nærvær i Kina

Illustrationsbillede

Når en kristen er fængslet for sin tro, påvirker det sjældent kun en enkelt person. Ofte oplever både den fængsledes familie og kirke fysisk og følelsesmæssig påvirkning. I sådanne tilfælde er, det vi i Open Doors kalder, ’presence ministry’ vigtigt. Når vores lokale partnere laver ’presence ministry’ besøger de kristne med opmuntringer, fællesskab og bøn.

Netop ’presence ministry’ er en del af arbejdet for vores lokale partner Li* i det centrale Kina. Et hans seneste besøg var hos Jinyi*, hvis mand Jianhong* blev fængslet på grund af sin tro.

"Da Jianhong blev fængslet blev han revet væk fra Jinyi, deres to børn i skolealderen og sine forældre," fortæller Li.

Hvorfor er Jianhong i fængsel?

Jianhong og hans kollega Zirui* var med til at starte en ungdomsgruppe i det centrale Kina. De startede 20 mennesker, men endte med Guds hjælp med at være næsten 200. På et tidspunkt anbefalede de lokale myndigheder den voksende gruppe at tilmelde sig den regeringsgodkendte religiøse organisation, Tre-selv-bevægelsen.

Jianhong og Zirui afviste anmodningen for at undgå de restriktioner, som de registrerede kirker skal følge i Kina. Når en kirke er tilmeldt, skal den regelmæssigt rapportere til myndighederne og indsende deres prædiken til godkendelse inden en gudstjeneste, forklarer Li.

I efteråret 2022 ransagede politiet uventet en gudstjeneste og anholdt næsten 90 personer. De fleste blev løsladt efter 24 timer. De gennemsøgte også Jianhongs og Ziruis huse i flere timer og arresterede dem for bedrageri - en af de mest almindelige anklager mod kristne i Kina.

"Til sidst blev Jianhong og Zirui ført væk og senere fængslet," fortæller Li.

Jianhong blev idømt 3,5 års fængsel og en bøde på ca. 60.000 kr. Hans familie skal klare sig mindst to år mere uden ham. De håber, at han vil blive løsladt og vende hjem i 2026.

Åbning af hjerter

I hans fravær har Jianhongs familie mødt store udfordringer – bl.a. en afvisning fra deres lokale kirke. De frygtede, at det kunne være en risiko for kirken at være i kontakt med Jianhongs familie, og derfor sagde de nej til at hjælpe Jinyi, da hun kom til dem. Det er en af årsagerne til, at Lis ’presence ministry’ er så vigtig.

"Jinyi isolerede sig langsomt og distancerede sig fra omverdenen. Hun var ikke i stand til at gå på arbejde eller møde nye mennesker," forklarer Li.

I første omgang tøvede Jinyi med at mødes med Li og hans team, men gennem bøn og en vedvarende indsats for at være fysisk til stede i familiens liv åbnede Jinyi gradvist op.

"Da vi først kontaktede hende, ville hun ikke mødes med os," husker Li. "Måske var det en forsvarsmekanisme, at hun lukkede af efter afvisningen fra kirken. Vi brugte tid på at bede for familien, og vi takker Gud for, at han åbnede Jinyis hjerte! Endelig var hun villig til at møde os."

I begyndelsen var samtalen begrænset. Li husker, hvordan Jinyi "kun gav meget korte svar, når vi stillede spørgsmål. Gradvist åbnede Jinyi mere og mere op, da opbygning af tillid kræver både god kommunikation og god tid.”

På grund af jeres bøn og støtte kan Li og hans team fortsat gå med og tjene Jianhongs familie. I dag er Jinyi vendt tilbage til sit arbejde og sin kirke, og hun er langsomt ved at tilpasse sig sin nye hverdag. Hun er taknemmelig for, at Li og hans team ikke opgav at besøge dem.

"Jeg kan endelig se hende smile," fortæller Li. "Det er opmuntrende at være vidne til den type forandringer. Hendes taknemlighed over for os bekræfter vigtigheden af, at vi er tilstede.”

*Navnene ændret af sikkerhedshensyn.

Bed for Kina

  • Bed om, at Jianghong, Zirui og andre kristne som dem må opleve Guds nærvær og trøst, mens de afsoner disse uretfærdige domme.

  • Bed om, at de fængsledes familier og kirker må være stærke og stå sammen på trods af modgangen.

  • Bed om styrke, visdom og energi til vores lokale partnere som Li, når de tager ud og viser forfulgte kristne, at de ikke er alene.