Kristne i Nepal lærer at holde fast i Jesus

Illustrationsbillede

Takket være støtte fra Open Doors gør et kursus, der forbereder kristne på forfølgelse, en enorm forskel for kristne i Nepal.

Mukesh Shah* ved, hvor farligt det kan være at dele sin tro. Han bor i Nepal, hvor det kan have store konsekvenser at fortælle andre mennesker om Jesus, især efter vedtagelsen af en lov i 2018, der gør omvendelse og evangelisering strafbart.

”Før kunne vi åbent fortælle andre om evangeliet og uddele traktater offentligt,” forklarer Mukesh Shah. "Hinduistiske grupper var passive sammenlignet med nu. Mange mennesker fra min landsby tog imod Jesus, men situationen er ikke den samme i øjeblikket. Det er svært at fortælle andre om evangeliet, og vi kan blive falsk anklaget for religiøs omvendelse. Vi skal være forsigtige og dele evangeliet i hemmelighed.”

Antikonversionsloven fra 2018 har haft en dæmpende effekt på religionsfriheden i Nepal. Straffen for at evangelisere eller omvende folk er fem års fængsel og en stor bøde. Udlændinge risikerer at blive deporteret og nægtet indrejse til Nepal i fremtiden, hvis de overtræder loven.

Hinduistiske ekstremistiske grupper og organisationer kræver at Nepal igen bliver et hinduistisk land, som det var indtil 2015. De samme grupper har øget deres pres på og overvågning af Nepals kristne mindretal drastisk. Hinduistiske ekstremister har offentligt chikaneret kristne og afbrudt gudstjenester.

I Madhesh-provinsen har politiet fornyeligt arresteret kristne for at evangelisere, og ekstremister har brændt bibler. De episoder og det tiltagende pres betyder, at kurser, der forbereder kristne på forfølgelse, er afgørende for nepalesiske kristne.

"Madhesh-provinsen deler en åben grænse med Indien, så provinsen er stærkt påvirket af hinduerne der," fortæller Mina Rai*, en lokal Open Doors-partner i Nepal. "De nylige anholdelser har skabt bekymring i det kristne samfund. De er nu tilbageholdende med at fortælle andre om evangeliet, fordi de har set konsekvenserne det kan have. Derfor så vi et behov for træning i forfølgelsesforberedelse for at opmuntre og udruste de kristne i Madhesh-provinsen.”

Open Doors’ partnere har nu gennemført kurser i to distrikter, som har givet kristne fornyet tro på, at de stadig kan dele deres tro med andre.

'Vær stærk og modig'

Mukesh er en af dem, der deltog på kurset. Han er leder af en kirke, som har holdt til i det samme lejede lokale i cirka 10 år, men i januar blev ejeren af lokalet truet af medlemmer af en hinduistisk gruppe. Hun følte sig tvunget til bede Mukesh om at finde et andet sted så hurtigt som muligt. Mukesh forsøgte at leje et nyt lokale til kirken, men alle afviste ham.

Derfor mødes Mukesh og hans kirke nu i et telt udenfor hans hus.

"Vi ved ikke, hvornår vi får et ordentligt sted, og i monsunsæsonen bliver det svært at mødes i teltet," fortæller han.

Kurset i forfølgelsesforberedelse har hjulpet Mukesh med at forstå forfølgelse, og hvordan han og hans kirke kan fortsætte med at leve for Jesus på trods af udfordringerne.

”Jeg lærte, at Satans strategi er at distancere os fra Gud. Han bruger mennesker til at forfølge os. Det skaber religiøs intolerance blandt mennesker. Når vi står midt i det, er vi nødt til at stå fast i vores tro, for det er Guds ønske. Kristne vakler ofte i deres tro i svære situationer, men kurset har motiveret os til at stå stærkt i vores tro. Gud vil helt sikkert velsigne os og give os styrke,” forklarer Mukesh.

Mukesh finder opmuntring i et bibelvers fra Josvabogen 1,9: ”Jeg har jo indsat dig; vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din Gud er med dig overalt, hvor du går.”

'Jeg er ikke ked af det, for Gud er med mig'

Lalita Chaudhary* er en anden nepalesisk kristen, der deltog i kurset. Hun har hinduistisk baggrund, men blev kristen i 2023. Hendes mand tog til Malaysia for 15 år siden, og de har ikke haft kontakt siden, selvom Lalita stadig bor hos hans forældre. Lalitas omvendelse har ført til både fysisk og psykisk forfølgelse fra svigerforældrene.

Svigerforældrene truede konstant med at smide Lalita ud af deres hjem, hvis hun ikke forlod sin tro på Jesus. På trods af truslerne stod hun fast i sin tro. I januar spidsede konflikten til - en af hendes slægtninge døde, og hendes svigerforældre forsøgte at tvinge hende til at deltage i hinduistiske begravelsesritualer, men hun nægtede. Det blev dråben, der fik bægeret til at flyde over. Svigerforældrene smed Lalita og hendes søn ud af deres hjem.

"Min svigerfar slog mig og slæbte mig ud af huset. Han fortalte mig med vrede i stemmen, at jeg aldrig skulle vende tilbage. Naboerne foragtede mig og sagde intet, da mine svigerforældre forfulgte mig. De lovede, at de vil hjælpe mig, hvis jeg forlader min tro,” fortæller Lalita om den forfølgelse, hun oplever. ”På trods af det hele er jeg ikke ked af det, for Gud er med mig. Jeg tror på, at han vil tage sig af mig og min søn. Han vil sørge for vores behov.”

Kurset i forfølgelsesforberedelse har hjulpet Lalita til at se, at hun ikke er alene i sine kampe.

"Jeg er meget taknemmelig over for Gud og Open Doors partnere. Det var en velsignelse for mig at være med på kurset. Det har givet mig viden om forfølgelsessituationen over hele verden. Jeg ved, at jeg ikke er alene om at blive forfulgt. Historierne om Guds folk opmuntrede mig til at stole på Ham. Kurset har givet mig fast grund under fødderne i en tid med vanskelige situationer. Tak!" fortæller Lalita.

*Navnene ændret af sikkerhedshensyn.

Bed for Nepal

  • Bed om at deltagerne på de to kurser må holde fast i det de har lært, og at det hjælper dem til at holde fast i deres tro.

  • Bed om, at Nepals kristne må leve et liv, der inspirerer andre til at finde ud af, hvem Jesus er.

  • Bed om, at hinduekstremister må se Guds kærlighed i de kristne, som de forfølger.