Ny tendens: voldelige angreb i Laos

Illustrationsbillede

Da Nasay* fik ordren om at lukke sin kirke, nægtede han. Distriktsguvernøren i den del af det sydlige Laos, hvor Nasay bor, havde meddelt kirken, at bygningen ville blive lukket og overdraget til landsbyen. Guvernørens plan var, at den skulle bruge som multihal. Men Nasay og de andre ledere i kirken opfordrede kirkens medlemmer til fortsat at komme til gudstjeneste i bygningen.

Nasays beslutning gjorde de lokale myndigheder vrede. De bad ham og de andre ledere underskrive et dokument, der accepterede lukningen af bygningen, men de nægtede.  

Et par uger senere kørte to lastbiler med guvernøren, hans soldater og ekstremistiske buddhistiske munke ind i Nasays landsby. Han blev igen bedt om at komme til regeringskontoret, hvor han én gang havde nægtet at skrive under på et dokument, som ville tage kirkebygningen fra hans kirke. På kontoret var han omringet af soldater, og guvernøren var rasende over, at Nasay ikke ville underskrive dokumentet.

"Kristendommen er ikke vores religion, og buddhismen skal blive ved med at være vores nationale religion. Afsværg din tro og luk din kirke," råbte guvernøren til Nasay.

En politibetjent advarede Nasay: "Hvis du ikke følger ordren, skal du være forsigtig. Din datter er stadig ung. Din familie kan komme til at leve uden dig. Er du ikke bange?”

Nasay sagde ikke et ord til mødet. Da han var blevet løsladt, indkaldte han til et bønnemøde og fortalte sin menighed, hvad han og de andre ledere havde aftalt.

"Lederne foreslog, at Nasay ikke skulle rejse alene, og at nogen skulle tage sig af ham og hans familie," fortæller Kaithong*, en af Open Doors’ lokale partner i Laos.

Nasays oplevelse viser, hvor vanskeligt livet er ved at blive for de kristne i Laos. Landet er nr. 31 på World Watch List 2023, og siden listen blev offentliggjort for næsten et år siden, er der sket flere voldelige overfald på kristne.  

Vores lokale partner Kaithong fremhæver også end anden episode, som viser, at de kristne i Laos er under pres.

Den kristne mand Sone* blev fundet død i en skov - og lokale kristne mener, at Sone blev myrdet på grund af sin tro på Jesus.

Før han blev kristen, havde Sone psykiske problemer, men han oplevede helt mirakuløst at blive helbredt. Helbredelsen betød, at han begyndte at fortælle andre om sin nye tro, og hvad Jesus havde gjort for ham. Tre familier blev kristne på grund af Sones vidnesbyrd, hvilket fik andre landsbyboere til at foragte ham.

På trods af modstand fra både naboer og hans forældre og familie, holdt Sone fast i sin tro på Jesus.

Men en søndag dukkede Sone ikke op i kirken. De andre medlemmer af kirken begyndte at lede efter ham, men de fandt ham ikke. Efter et par timer kom en landsbyboer og fortalte, at Sones var blevet fundet livløs under et træ.

"Ifølge de oplysninger, vi har fået fra lokalsamfundet, var han på jagt i skoven," fortæller Kaithong. "Landsbyboerne sagde, at han faldt ned fra træet, men kirkelederne er overbeviste om, at det ikke var et uheld, men at han blev dræbt. De kirkeledere, der begravede hans ham, så mange blå mærker på hans krop og et hul i hans baghoved."

Da lokale kristne bad om en grundig undersøgelse, nægtede de andre landsbyboere.

”Ifølge politiet skal vi selv betale for efterforskningen, hvis vi vil have den til at fortætte. Distriktets embedsmænd nægter at gøre det. De vil ikke involveres,” fortæller en af kirkelederne.

Sone og Nasays historier er ikke enestående, og de er et tegn på en ny og alarmerende tendens. Historisk set har der ikke været meget vold mod de kristne i Laos, men det ser ud til at være under forandring.

*Navnene er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.

Bed for Laos

  • Bed Gud om at beskytte Nasay og hans familie.

  • Bed om, at landets kristne må holde fast i deres tro på trods af voldelige overfald og overvågning.

  • Bed om, at de kristne ikke må fyldes af frygt, men må mærke Guds fred fylde dem i stedet.