Volden mod kristne stiger

Illustrationsbillede: genskabelse af overfaldssituation

På flere parametre er volden mod kristne steget kraftigt det seneste år.

Nigeria og Pakistan topper igen listen over lande, hvor der sker mest vold mod kristne. Som noget nyt har Myanmar bevæget sig langt op i top-10, hvor også Indien har indtaget en topplacering.

Tallene dækker over de tilfælde, vi kender til og kan dokumentere. I virkeligheden kan tallene være langt højere.

4.998 kristne er blevet dræbt for deres tro

Antallet af kristne, der er blevet dræbt for deres tro, er faldet fra 5.621 sidste år til 4.998 i år. Det skyldes udelukkende, at antallet af drab på kristne i Nigeria er faldet. I februar og marts 2023 afholdt Nigeria valg, og op til valget var der et betydeligt fald i antallet af drab. Siden valget er antallet af drab vendt tilbage til samme niveau som tidligere.

14.766 kirker og kristne mødesteder er blevet angrebet eller tvangslukket

Et stort antal kirkelukninger i blandt andet Kina, Indien, Nigeria, Nicaragua og Etiopien er årsagen til, at antallet af kirker og kristne mødesteder, som er blevet angrebet eller tvangslukket, er syvdoblet på kun et år. Sidste år var tallet 2.110 – i år er det 14.766. Konsekvensen af de mange angreb og kirkelukninger er, at kristne stopper med at bruge kirkerne, fordi de frygter nye angreb.

4.125 kristne har været arresteret, dømt, fængslet eller tilbageholdt uden retssag

Der er ikke sket store forandringer i antallet af kristne, der er blevet arresteret, dømt, fængslet eller tilbageholdt uden retssag i det seneste år. Antallet er faldet en smule fra 4.542 i 2023 til 4.125 i år. Over halvdelen af de registrerede tilfælde er fra Indien.

3.906 kristne er blevet kidnappet

Faldet fra 5.259 kidnapninger i 2023 til 3.906 i år skyldes - ligesom faldet i antallet af drab - at der er sket færre kidnapninger i Nigeria i perioden op til valget.

295.120 kristne er blevet fordrevet fra deres hjem

Krig, angreb på kristnes hjem og generel usikkerhed er nogle af de faktorer, der sender kristne på flugt. Nogle flygter til andre steder i deres hjemland, mens andre må flygte til udlandet. Antallet af kristne, der er blevet sendt på flugt, er steget bemærkelsesværdigt fra 139.307 sidste år til 295.120 i år. Det skyldes særligt konflikten og de voldsomme angreb rettet mod kristne i Manipur i Indien, som startede i maj 2023.

Top-10 over lande, hvor volden mod kristne er værst

  1. Nigeria

  2. Pakistan

  3. Indien

  4. Myanmar

  5. Niger

  6. DR Congo

  7. Cameroun

  8. Uganda

  9. Mali

  10. Burkina Faso

Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2024 i forbindelse med lanceringen af World Watch List 2024.