De 10 farligste steder at være kristen
Open Doors’ World Watch List 2025 viser de lande, hvor det er sværest at følge Jesus. I dag sætter vi fokus på de 10 lande, som topper listen. Få et indblik i, hvordan forfølgelsen ser ud i hver af de 10 lande, og vær med til at bede for landene og de kristne der i dag.
10. Afghanistan
De fleste afghanske kristne er konvertitter fra islam, og der er dybest set umuligt for dem at praktisere deres tro. Når en afghaner forlader islam, bringer det skam over familien og lokalsamfundet. Derfor risikerer konvertitter, at deres familie udsætter dem for pres, vold eller endda mord, hvis den kristne tro opdages.
Ifølge islamisk lov skal konvertitter straffes med døden, og det er i stigende grad blevet håndhævet siden Taleban tog kontrol over Afghanistan i 2021. Det har sendt kristne på flugt til Afghanistans nabolande, fordi det er deres eneste mulighed for at overleve.
Gud arbejder stadig i Afghanistan på trods af det massive pres på de kristne. Khada* er en kristen i Afghanistan, som sætter nogle ord på det:
"Jeg fortsætter med at være en Kristi tjener og følger hans eksempel i ydmyghed. Vi står overfor store udfordringer med Taleban-regimet, men med stærk tro holder vi ud.”
Tak Gud for Khada og alle andre kristne i Afghanistan, som holder fast i troen på trods af det massive pres. Bed Gud bevare dem og give dem styrke.
9. Iran
I Iran består kirken af to grupper, som har forskellige forudsætninger. Den ene er de armenske og assyriske kirker, som er anerkendt i Irans forfatning. Den anden er konvertitter fra islam.
De historiske kirkesamfund er beskyttet af staten, men de armenske og assyriske kristne behandles alligevel som andenrangsborgere. De må ikke holde gudstjenester på persisk, og de må ikke interagere med konvertitter.
Konvertitter fra islam oplever stort pres fra regeringen i Iran, fordi regeringen ser dem som en trussel og mener, at det de er påvirket af vestlige lande til at underminere islam og regeringen. Både kristne og kirkeledere er blevet arresteret, retsforfulgt og idømt lange fængselsstraffe for ”forbrydelser mod national sikkerhed.”
Selvom man skulle tro, at presset ville fører til fortvivlelse blandt kristne, fortsætter undergrundskirken modigt med at følge Jesus.
"I Iran ser regeringen vores tro som en trussel," siger Fatemeh*, en hemmelig kristen i Iran. "Vi lever under konstant overvågning og står over for forskellige former for pres. Det er en daglig kamp for at bevare vores tro under fjendtlige forhold. Men Gud er god!"
Bed for iranske kristne som Fatemeh, der må tilbede i skjul. Bed om, at Gud vil beskytte dem og minde dem om, at han er med dem.
8. Pakistan
Pakistans berygtede blasfemilove bruges ofte til at ramme minoritetsgrupper, og kristne er uforholdsmæssigt hårdt ramt. Blasfemilovenes strafferamme er dødsstraf. Selvom det sjældent udføres gennem retssystemet, risikerer kristne, der anklages for blasfemi, at grupper af vrede muslimer angriber dem.
Antallet af kristne piger og piger med andre minoritetsbaggrunde, der bortføres, misbruges og tvangskonverteres til islam vokser.
Myndighederne presser kristne ved at reservere de mest beskidte og nedværdigende jobs til kristne. Det er er eksempelvis rensning af kloakker og arbejde i teglovne.
Selv midt i disse prøvelser lever Guds folk som salt og lys.
"Vi er i en åndelig kamp," siger Rashid*, en pakistansk troende. "Så vi vil være som Kristus – også overfor vores fjender. Vi vil vise dem, at vores tro er stærkere end deres had."
Tak Gud for Rashids mod, og bed ham beskytte og udruste de kristne i Pakistan, som lever under pres og trusler.
7. Nigeria
Nigeria er epicenteret for vold rettet med kristne og er det land, hvor flest kristne slås ihjel på grund af deres tro. Forskellige islamistiske grupper udfører angreb målrettet kristne hjem og landsbyer.
Tidligere var det kun kristne i de nordlige muslimske stater, der blev udsat for angreb, men volden har nu også spredt sig syd på til det centrale Nigeria.
Angrebene er meget brutale. Landsbyernes mænd bliver dræbt, mens kvinder ofte kidnappes og udsættes for seksuel vold. Derudover smadres kirker, og landsbyernes marker og forråd ødelægges. Mange kristne i Nigeria er nødt til at leve i flygtningelejre, fordi det er for farligt at være i deres landsby. Så snart de bevæger sig udenfor lejren for at skaffe mad eller småjobs, risikerer de at blive overfaldet.
Nigeria kan være et dødbringende sted at følge Jesus. Alligevel er den nigerianske kirke modstandsdygtig og fortsætter med at tjene Gud under omstændigheder, der virker utænkelige for mange af os.
"Vi vil tilbede Gud, fordi han har bevaret vores liv..." fortæller Abraham*, en nigeriansk kristen i en flygtningelejr. "Jeg har stadig Gud, og han sidder stadig på tronen. Han vil helt sikkert udfri mig."
Tak Gud for den modstandsdygtige kirke i Nigeria, og bed ham om at sørge for de kristnes fysiske og åndelige behov i dag.
6. Eritrea
Forfølgelsen af kristne i Eritrea er kompleks. Regeringen i landet anerkender kun Den Eritreiske Ortodokse Kirke, katolske kirker, og lutherske kirker. Kristne og kirker udenfor de tre kirkesamfund udsættes for pres fra både regeringen og den ortodokse kirke. I mange år har regeringens sikkerhedsstyrker udført razziaer blandt kristne fra ikke-anerkendte kirkesamfund, og hundredvis af kristne er blevet arresteret.
I fængslerne udsættes kristne for tortur, og de ved sjældent, hvornår de har udstået deres straf og kan vende tilbage til deres familier.
Kristne, der er vokset op i en muslimsk familie eller i en ortodoks kristen familie, udsættes også for pres og i værste fald mishandling fra deres familie.
Alle disse faktorer kunne have en afskrækkende indvirkning på den eritreiske kirke, men som mange andre steder, hvor kirken presses, er der også modige kristne.
"Vi lever i frygt for, hvem der bliver arresteret næste gang," fortæller Paulos*, der er kristen i Eritrea. "Vil det være en anden bror i Kristus? Bliver det mig? Men vi må fortsætte med at vandre med Gud."
Bed for kristne, der ved, at de kan blive arresteret når som helst. Bed Gud om at trøste dem og bringe dem fred.
5. Sudan
Sudan var på vej mod religionsfrihed, men et kup og en ødelæggende krig har knust disse forhåbninger.
Efter halvandet års krig er Sudan nu hjemsted for verdens største fordrivelses- og sultkriser. Næsten ni millioner mennesker er flygtet fra deres hjem. Ingen af parterne i borgerkrigen har sympati med kristne, og konflikten har givet islamistiske ekstremister flere muligheder for at ramme dem. Mere end 100 kirker er blevet beskadiget indtil videre, og kristne er blevet bortført og dræbt.
Sultkrisen i Sudan rammer de kristne ekstra hårdt. Når der uddeles nødhjælp, diskriminerer lokalsamfundene de kristne, som ikke får samme hjælp, som resten af deres landsby.
Sudanesiske kristne med muslimsk baggrund møder alvorlig modstand fra deres familier og lokalsamfund. Derfor er der en tendens til, at konvertitter holder deres tro hemmelig – også for deres egne børn.
"Der er mange sygdomme, vi bliver syge, vi har brug for medicin til at helbrede os og vores børn. Vi har så mange udfordringer," fortæller Alia*, en fordrevet kristen, der bor i en lejr i det sydlige Sudan. "Jeg beder til, at det, jeg siger, vil Gud høre, og at han vil se mine tårer."
Bed sammen med Alia om, at Gud hører de sudanesiske kristnes bøn og ser deres tårer.
4. Libyen
I Libyen er det en stor risiko for enhver at følge Jesus. Libyske kristne med muslimsk baggrund møder et voldsomt pres til at afsværge deres tro fra deres familier og lokalsamfund. Udenlandske kristne, især flygtninge fra Afrika syd for Sahara, er mål for islamistiske militante og kriminelle grupper. Disse grupper kidnapper og dræber nogle gange kristne.
Kristne der åbent giver udtryk for deres tro eller forsøger at dele den med andre, risikerer at blive arresteret og udsat for voldelig modstand. Manglen på en central regering til at håndhæve lov og orden gør situationen endnu værre.
Bed om, at Gud må bevare sit folk i Libyen, og at de må mærke, at han holder sine løfter.
3. Yemen
Yemen er splittet i en borgerkrig mellem grupper, der kontrollerer forskellige områder af landet. Ingen af grupperne er sympatiske overfor kristne, og den officielle forfatning opretholder sharia (islamisk lov) og ingen religionsfrihed.
Nødhjælpen i Yemen uddeles ofte gennem lokale muslimske grupper og moskeer, og det påstås, at de diskriminerer enhver, som ikke betragtes som rettroende muslim.
Hvis nogen rapporteres at være kristen eller involveret i kristne aktiviteter, kan de blive udsat for streng overvågning, tilfældige anholdelser, tortur, mishandling og endda mord. I houthi-kontrollerede områder er det farligt at besidde en bibel eller andre kristne bøger. At forlade islam for at følge Kristus ses som et stort forræderi mod din stamme, som straffer ved at gøre konvertitter arveløse, tvinge dem til at blive skilt og fratage dem forældremyndigheden over deres børn.
På trods af, og måske på grund af, det stigende islamiske pres, er der muslimske yemenitter, der søger sandheden og finder Kristus gennem kristne, der risikerer deres liv for at dele deres tro.
"Jeg bliver trøstet og opmuntret, når jeg ser, hvordan kirken i Yemen, om end i det skjulte, vokser!" siger Zahra*, en yemenitisk troende. "Ja, det er svært, især når andre yemenitter ikke engang bekender, at der er kristne i Yemen. Men vi drømmer med Gud, og vi ved, at der er sande kristne, der lever for Herren i vores land."
Bed Gud om på overnaturlig vis at åbne døre for kristne, så de kan dele evangeliet med endnu flere, som leder efter sandheden.
2. Somalia
I Somalia er det at følge Jesus et spørgsmål om liv og død. Al-Shabab, en voldelig islamistisk gruppe, er i krig med regeringen og kontrollerer store dele af landet. Denne gruppe håndhæver en streng form for sharia (islamisk lov) og har forpligtet sig til at udrydde kristendommen fra Somalia.
Derudover forfølges kristne også af deres egne familier og lokalsamfund. Det er en del af den somaliske kultur at være muslim, og derfor er det forræderi mod familien, hvis man konverterer til kristendommen. Selv en mistanke om, at du måske er konverteret fra islam til kristendommen, kan sætte dit liv i stor fare fra dit eget samfund. Du kan risikere husarrest, tvangsægteskab, tvungne islamiske ritualer eller endda trusler mod dit liv.
Bed i dag for kristne, der ved, at hvis de bliver opdaget, kan de blive dræbt. Bed om visdom og mod – og bed om, at de vil være i stand til at opleve Kristi fred, selv når de står over for et uendeligt pres.
1. Nordkorea
Nordkorea er fortsat det land i verden, hvor det er farligst at være kristen.
Hvis din kristne tro bliver opdaget i Nordkorea, kan du blive dræbt på stedet. Hvis du ikke bliver dræbt, vil du blive deporteret til en arbejdslejr og behandlet som en politisk forbryder. Du vil blive straffet med mange års hårdt arbejde, som kun få overlever. Og det er ikke kun dig, der vil blive straffet: De nordkoreanske myndigheder vil sandsynligvis tilbageholde din udvidede familie og straffe dem, selvom dine familiemedlemmer ikke er kristne.
De nordkoreanske kristne, som mødes med andre kristne, gør det i al hemmelighed. Alligevel er de altid i risiko for at blive afsløret af lokale stikkere eller officielle spioner.
Selv nordkoreanere, der er flygtet fra landet, er ikke sikre. Flygtninge i andre lande, især Kina, risikerer at blive tilbageholdt og sendt tilbage til forfærdelige straffe i deres hjemland. Kinesiske spioner samarbejder med de nordkoreanske myndigheder om at sende flygtninge tilbage. Hvis det opdages, at en nordkoreaner er blevet kristen, har hørt evangeliet eller er kommet i kontakt med kristne, vil de blive udvalgt til hård straf.
På trods af de forfærdelige forhold anslår Open Doors, at der er 400.000 kristne i Nordkorea, som alle følger Jesus i hemmelighed. De kender risiciene, men de fortsætter med at leve for Kristus.
Bed Gud beskytte de kristne, når de mødes, og bed om at deres tilstedeværelse må spred lys i mørket i Nordkorea.
* Navnet er ændret af sikkerhedshensyn