’Den gale mand’ lader sig ikke stoppe af dødstrusler

Illustrationsbillede

YEMEN: Saleh er blevet anholdt, slået og truet på livet på grund af sit virke som kristen leder. Yemenitiske kristne kalder ham ’Den gale mand’, fordi intet af dette stopper ham, men blot gør ham mere beslutsom.

Nogle gange kom dødstruslen som en tekstbesked. Andre gange var det et telefonopkald. Men beskeden var altid den samme:

”De leder efter dig og vil finde dig snart. Du er død. Dine dage er talte. Vi ved, hvad du laver. Stop det nu, før det er for sent.”

Saleh* vidste godt, hvorfor beskederne var begyndt at komme. Hans bror Issam* og en ung mand fra den huskirkebevægelse i Yemen, som Saleh med base i et naboland er leder for, var forsvundet. De var rejst hen for at mødes med og undervise en gruppe nye kristne, som ønskede at blive døbt. En risikabel rejse. Men pludselig kunne Saleh, som var rejst med ind i Yemen og opholdt sig et sikkert sted, ikke komme i kontakt med dem.

”Den sidste dag, de efter planen skulle være der, rejste de til en nærliggende kystby for at døbe de nye kristne," fortæller Saleh.

"De sendte mig en besked om, at de var steget på bussen og var på vej. Efter den besked mistede jeg al kommunikation med dem."

Indeni var jeg bange

Saleh* satte en eftersøgning i gang, og til sidste fandt han ud af, at de to mænd var blevet anholdt og anklaget for frafald fra islam og for kristne aktiviteter. Politiet havde stoppet bussen på vej til kystbyen, anholdt Issam og den unge mand og taget deres telefoner og identitetskort. Herefter blev de sat i fængsel uden mulighed for at kontakte nogen.

På Issams og den unge mands telefoner var der kontaktoplysninger på en lang række kristne – heriblandt Saleh. Det var grunden til, at truslerne var begyndt at tikke ind på hans telefon.

Hans familie opfordrede ham til hurtigst muligt at forlade Yemen og rejse hjem – alle vidste, at det var farligt for ham at blive der. Hans og en række andres navne var blevet sendt ud til myndigheder over hele landet, og det var blot et spørgsmål om tid, før de ville blive fanget ved et checkpoint. Saleh var dog i tvivl.

"Hvis jeg flygtede, ville jeg være et dårligt eksempel for de andre kristne. Jeg opførte mig, som om jeg ikke var bange, men inderst inde var jeg. Jeg opmuntrede de andre kristne til at være stærke og modige og mindede dem om, at vi vidste, at dette ville ske for os, når vi valgte at følge Jesus.”

Gud gjorde et mirakel

I to måneder gemte Saleh sig i Yemen, mens hans bror og den unge mand var i fængsel.

"Det var virkelig svære dage for mig," mindes han.

"Jeg græd i timevis. Der var dage, hvor jeg var håbefuld og stærk, og andre, hvor jeg følte mig svag, skyldig og deprimeret. Men jeg mærkede Guds nærhed, og jeg fik mange opkald og sms'er fra brødre og søstre fra den globale kirke, der opmuntrede mig og bad med mig."

Men efter de to måneder, blev Issam og den unge mand løsladt.

"Gud gjorde et mirakel," erklærer Saleh.

"Han ændrede hjertet hos en indflydelsesrig person, der oprindeligt ville have de to mænd dræbt. I stedet hjalp han dem ud af fængslet. Først efter de var blevet frigivet, indså jeg, hvorfor Gud tillod dette at ske. Issam og den unge mand fortsatte deres tjeneste inde i fængslet, og Gud førte adskillige fanger til tro på ham gennem dem.”

Klanen kom til undsætning

Efterhånden aftog faren, og Saleh kunne vende tilbage til sit hjem uden for Yemen. Her har han boet i nogle år. Til at begynde med boede han i en flygtningelejr, hvor han talte åbent om sin tro, og mange, som lyttede til ham, blev kristne.

"Jeg blev kendt som personen, der kender Jesus," smiler han.

Yemen var dog altid i hans tanker. Han elskede sit hjemland, som på grund af borgerkrigen var kendt over hele verden som et sted med store humanitære katastrofer – og han begyndte at tale med Gud om, hvordan han kunne fortsætte med at fortælle folk i Yemen om Jesus.

Det havde han gjort, lige siden han som ung mand selv blev kristen. Han og en anden ung mand blev kendt som ”De vanvittige mænd”, fordi de regelmæssigt stod foran den lokale moské for at tale med folk om troen på Jesus. Senere begyndte de også at rejse rundt i landet for at fortælle om Jesus.

I Yemen gør man ikke den slags, uden at det får konsekvenser. De blev arresteret og anklaget for frafald fra islam – noget, som kan medføre dødsstraf. Men den klan, de tilhører, forsvarede dem - loyalitet over for klanen er en af de vigtigste ting i den yemenitiske kultur.

Det er huskirke – eller ingen kirke

Saleh besluttede at etablere et netværk af huskirker i Yemen. 70 procent af landets kristne mødes ikke (eller kan ikke mødes) regelmæssigt - enten af sikkerhedsgrunde, eller fordi de ikke kender andre kristne. Huskirker er den eneste måde at have kristent fællesskab på i Yemen.

Saleh begyndte at rejse fra sit hjem til Yemen. Han ’pendlede’ frem og tilbage for at styrke og opmuntre kristne i Yemen. Og det var derfor, han befandt sig i skjul i Yemen, da Issam og den unge mand pludselig forsvandt, og der tikkede dødstrusler ind på hans telefon.

I øjeblikket er der omkring 70 familier i det netværk i Yemen, som Saleh betjener. Med hjælp fra Open Doors’ partnere hjælper han med at finde sikre mødesteder samt at sørge for medicinsk hjælp, traumehjælp og transport. Derudover uddeler han fødevarehjælp og giver bibelundervisning.

”De kalder mig ’den gale mand’, fordi alle kender til de trusler, jeg får, samt andre ting, der sker for mig. Men alle disse hændelser fornyer kun min beslutsomhed om at fortælle om troen på Jesus i Yemen,” fastslår han.

Bed

  • Bed for Saleh. Bed Gud  beskytte, styrke og velsigne ham.

  • Bed for kristne, som sidder i fængsel. Bed Gud styrke dem og deres pårørende.

  • Bed om flere muligheder for landets kristne til at kunne mødes i sikkerhed.

Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2024 i forbindelse med lanceringen af World Watch List 2024.

Læs mere om forfølgelse af kristne i Yemen