Flere end 365 millioner kristne påvirkes af forfølgelse eller diskrimination
På verdensplan bliver flere end 365 millioner kristne i 78 lande påvirket af forfølgelse eller diskrimination for deres tro på Gud. Det viser Open Doors’ World Watch List 2024. Ved første øjekast er der ikke sket mange store ændringer på årets liste, men når man dykker ned i tallene, er der nogle tendenser, som viser, at forfølgelsen af kristne ikke er statisk.
Volden mod kristne intensiveres i Afrika syd for Sahara
Vold mod kristne har i lang tid være definerende for forfølgelsen af kristne i Afrika syd for Sahara, men det seneste år er den igen intensiveret.
I 16 ud af de 26 lande i Afrika syd for Sahara, der er på World Watch List 2024, er volden mod kristne defineret som ’ekstrem høj’ – den voldsomste kategori. Det er tre flere end for et år siden. Den øgede vold kommer blandt andet til udtryk ved en stigning i antallet af angreb på kirker samt kristnes hjem og virksomheder.
Der er mange årsager til, at volden mod de kristne i Afrika syd for Sahara er stigende. Ud over lokale omstændigheder og isolerede tilfælde af vold er den stigende politiske ustabilitet en rød tråd på tværs af landegrænser. Ustabiliteten giver islamiske ekstremister større magt, og det har ofte konsekvenser for kristne.
Gennem det seneste år har der også været eksempler på, at kristne bliver fanget i krydsilden mellem kæmpende grupper. Her er de kristne ikke et direkte mål i kampene, men de er nemme ofre, som kæmpende grupper kan angribe uden risiko for at blive straffet.
Hidtil uset antal kirkeangreb og -lukninger
De ti lande på World Watch List, hvor der er sket flest kirkelukninger og angreb på kirker det seneste år, er Kina, Indien, Nigeria, Nicaragua, Etiopien, Rwanda, Sudan, Burkina Faso, Niger og Angola. Her er sammenlagt 14.129 kirker og religiøse faciliteter blevet angrebet eller lukket. De ti lande står for 95 procent af alle kirkelukninger og angreb på kirker det seneste år. Tallet dækker over tilfælde, som Open Doors kan dokumentere. Det reelle tal kan være langt højere.
Det seneste år er kirker i Kina blevet tvunget til at lukke på stribe, og alene i Kina er mindst 10.000 kirker blevet ramt. Mange af kirkerne er startet som små selvstændige huskirker, men gennem de senere år har de vokset sig store, og de er begyndt at mødes i offentlige bygninger. Her har hundreder og i nogle tilfælde tusinder mødtes til gudstjeneste.
Denne frihed til at forsamles er nu forsvundet. Myndighederne udnyttede coronarestriktioner til at lukke kirkerne under pandemien, og efter pandemien har de ikke fået lov til at åbne igen. Derfor er huskirkerne vendt tilbage til rødderne. De er splittet i små grupper, som kan mødes i hjemmene uden at tiltrække for meget opmærksomhed.
Kristne føler sig mindre og mindre hjemme i Mellemøsten og Nordafrika
I Mellemøsten og Nordafrika er den generelle følelse, at indstillingen til kristne bliver mere og mere fjendtlig. De kristne føler sig mindre og mindre velkomne i deres egne hjemlande.
Efter mere end et årti med borgerkrig i Syrien er der meget få kristne tilbage i landet, og efter jordskælvet i februar 2023 blev det kun sværere for Syriens kristne at se håbet i deres hjemland. Forfølgelsen i landet er steget det seneste år, og det har sendt Syrien ind i kategorien af lande, hvor forfølgelsen defineres som ekstrem.
Algeriet er en af højdespringerne på årets World Watch List. Landets store spring skyldes blandt andet, at mange kirker er blevet tvunget til at lukke eller til at stoppe alle aktiviteter, og i nabolandet Libyen er både lokale og udenlandske kristne blevet arresteret uden forklaring.
Det generelle billede i regionen er, at de kristne oplever større og større begrænsninger i deres i forvejen begrænsede frihed.
Nordkorea genetablerer sit greb om førstepladsen
I 20 år var Nordkorea nummer et på World Watch List og uden tvivl det land, hvor kristne var under størst pres. I 2022 gled landet ned på andenpladsen – ikke fordi situationen var forbedret, men fordi Talebans magtovertagelse i sommeren 2021 sendte Afghanistan ind på førstepladsen.
På World Watch List 2023 var Nordkorea tilbage som nummer et, og den placering holder landet fast i på dette års liste. I august annoncerede de nordkoreanske myndigheder, at grænsen til Kina ville genåbne, efter at den har været lukket gennem hele coronapandemien. Siden da har Kina sendt hundredvis af nordkoreanske flygtninge tilbage til deres hjemland.
Det er uvist, hvor mange af de hjemsendte flygtninge der er kristne, men regimets nultolerance over for religion er en motiverende faktor, når kristne overvejer at flygte ud af Nordkorea. Derfor er der en sandsynlighed for, at der er kristne iblandt dem.
Små spirende håb
På trods af forfølgelserne i de 78 lande på World Watch List er der også glimt af håb i flere lande.
I Mali har en folkeafstemning i 2023 banet vejen for en ny forfatning, som kan føre til genetableringen af et civilt styre og et demokratisk valg i 2024. Den nye forfatning ser også ud til at indeholde en klar anerkendelse af den kristne minoritet i landet.
Forfølgelserne er steget i Sri Lanka det seneste år. Alligevel fortæller Open Doors’ partnere i landet, at præster, der har fået undervisning i at stå fast på deres rettigheder, har forhindret kirkelukninger i landet i det seneste år.
Med en af de største stigninger på World Watch List i år, kan man forestille sig håbløsheden i Laos, men stik imod forventningen fortæller en landeekspert:
”I alle de år, jeg har arbejdet som researcher, har jeg aldrig set en stærkere sammenhæng mellem stigende modstand og en voksende kirke.”
World Watch List 2024 er baseret på data, der er indsamlet mellem den 1. oktober 2022 og 30. september 2023.
Artiklen er også udgivet i vores blad i februar 2024 i forbindelse med lanceringen af World Watch List 2024