Forfulgte kristne overvåges konstant
I flere asiatiske lande udnytter myndighederne nye teknologier til at øge overvågningen og forfølgelsen af de kristne. I Indien gør sociale medier det let at sprede misinformation om de kristne, og i Kina bliver de kristne overvåget uanset, hvor de er, og hvad de laver.
”Forfølgelsen af de kristne i Asien er ved at ændre form. Tidligere bestod forfølgelsen af vold, hærværk mod kirker og andre fysiske angreb. Det eksisterer stadig, men oven i er kommet en mere skjult online forfølgelse,” fortæller Jan Vermeer, Open Doors’ kommunikationschef i Asien.
Overvågning og begrænsninger i Kina
I Kina er overvågningen ekstrem. Overvågningskameraer følger konstant med i, hvor du er, og myndighederne overvåger alt, hvad du laver på internettet. Open Doors har fået meldinger om, at en gruppe kristne for nyligt blev anholdt, fordi de havde deltaget i en online gudstjeneste på Zoom. Der skal ikke meget til, før den kinesiske regering slår ned på de kristne.
Det ser endda ud til, at det ikke kun er overvågningen, der øger presset på de kinesiske kristne. Det er efterhånden almindeligt kendt, at vestlige sociale medier som Facebook og Instagram ikke er tilgængelige i Kina, men internetbegrænsningerne gælder også online shopping. De kinesiske kristne har meget begrænset adgang til at købe bibler og kristen litteratur, og de oplever ofte at hjemmesider, som tilbyder kristne materialer bliver lukket.
Det samme sker på de kinesiske sociale medier. Ind i mellem popper kristne profiler op, som deler vidnesbyrd og andagter, men efterhånden som de får mange likes eller følgere, forsvinder profilerne igen.
Fake news i Indien
I Indien er misinformation og fake news det primære våben i forfølgelsen af kristne. På Facebook og andre hjemmesider findes sider og profiler, hvis formål udelukkende er at fortælle inderne, hvor farlige de kristne er.
Myndighederne bruger især energi på at presse kristne organisationer, hospitaler og skoler. Det er organisationer, som er bygget og drevet af kristne, men som er til gavn for hele lokalsamfundet. Målet er at sprede så meget misinformation om dem, at inderne ikke længere tør at bruge den lokale skole eller det lokale hospital. Det gennemgående tema er at fortælle, at skoler og hospitaler i virkeligheden ikke er der for at hjælpe lokalbefolkningen, men kun prøver at omvende alle indere til kristendommen. Det gør de lokale hinduer bange og mistroiske overfor de kristne.
Misinformationerne i Indien har eksisteret i mange år, men når det kan spredes online, bliver det mange gange større, og når ud til mange flere. Derfor øger det presset på de kristne i Indien.
Hvad gør de kristne?
Den øgede digitale forfølgelse får de kristne i både Indien og Kina til at være mere forsigtige. De ændrer adfærd, når det er nødvendigt, og de tager vigtige forholdsregler, når de udøver deres tro. Der er ingen tvivl om, at den øgede forfølgelse presser de kristne.
Alligevel er det ikke frygt, der fylder de kristne, men viljen og kreativiteten til hele tiden at gøre noget nyt.
Den kristne kineser Caleb* fortæller: ”De kristne i Kina ved, at alt, hvad de gør på internettet, bliver overvåget. De bruger kodesprog, sender lydfiler og bruger billeder frem for tekst, fordi lyd og billeder er sværere at overvåge.”
Det er tydeligt, at de kristne ikke giver op, men i stedet finder nye måder at dele deres tro med andre. Kirken i Kina er voksende. På trods af massiv overvågning og forfølgelse bliver flere og flere kristne.
*Navnet er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.
Bed for Asien
Tak Gud for den kreativitet og viljestyrke de kristne oplever i Asien
Bed om, at de kristne må blive ved med at finde nye veje til at mødes og dele tro
Bed for de kristne, som bliver påvirket af frygt og pres
Bed for myndighederne i de asiatiske lande