Håb midt i krigen i Sudan

Krigen i Sudan er gået ind i sin fjerde måned. Den startede midt i april og har ifølge Sudans sundhedsminister kostet 3000 sudanesere livet. The International Organization for Migration vurderer at mere end tre millioner er drevet på flugt.

”Situationen bliver værre og værre. Befolkningen i Sudan lider, og det ser ikke ud til, at krigen slutter inden for den nærmeste fremtid. Indtil nu er alle aftaler om våbenhvile blevet brudt efter kort tid, og der er ingen villighed til at samarbejde blandt de to grupper,” fortæller Fikiru*, der er Open Doors talsperson for Sudan.

To grupper kæmper om magten i Sudan: Sudanese Armed Forces og Rapid Support Forces. I 2019 samarbejde grupperne om at afsætte præsident Omar Al-Bashir. Samarbejdet viste sig ikke at kunne holde til at skulle dele magten, og det har ledt til den nuværende krig.

Læs mere om, hvordan krigen startede

Krigen har også konsekvenser for landets kristne. En af Open Doors’ partnere i Sudan kender til 165 kirker, der er blevet lukket og mindst 15 kirker, der er blevet smadret siden krigens start.

”Der er stadig mange kristne i krigszonen, som ikke har mulighed for at flygte. De lider, og vi kan ikke komme frem til dem med hjælp. Det er meget svært for os, for vi er alle sammen en del af Kristi legeme,” siger Open Doors’ partner.

Håb i krigen

Der er mange nedslående meldinger fra Sudan, men midt i krigen er der også håb. Syv katolske nonner har åbnet deres hjem og kirkeområde for børn, ældre, handicappede, syge og andre, som ikke har mulighed for at flygte.

Open Doors har kontakt med en af dem, der har søgt tilflugt hos nonnerne med sin familie. Han fortæller, at en aften spurgte nogle af børnene om de måtte være med når nonnerne skulle bede. Der er ingen elektricitet, så der var mørkt i hele nabolaget, men sammen bad nonnerne og børnene for fred i Sudan.

”Mennesker sulter, fordi der ikke er noget mad og nødhjælpsorganisationerne har svært ved at nå frem. Her har vi vand fra nonnernes brønd, mens mange andre brønde er tørret ud. De har også en generator, som de deler med os et par timer hver dag, så vi kan lade vores telefoner,” fortæller vores kontakt om forholdene i deres skjul. ”En af nonner fortalte mig, at de ser sig selv som missionærer og ikke kun budbringere. Derfor lever de med os sudanesere – både kristne og ikke-kristne, og både i gode tider og dårlige tider.”

*Navnet er ændret af sikkerhedshensyn.

Bed for Sudan

  • Bed om, at lederne at de kæmpende grupper må opleve Guds kærlighed og nærvær.

  • Bed om, at Gud må sørge for mad og vand til dem, der sulter og tørster.

  • Bed som børnene og nonner i mørket om, at der må komme fred i Sudan.