Irakiske kristne stadig påvirket 10 år efter Islamisk stats indtog

Den 10. juni 2014 vil for altid være indprentet i hjerterne hos millioner af mennesker i Irak

Den dag formåede Islamisk stat (dengang kendt som ISIS) at tage kontrol over Mosul – den næststørste by i Irak, og hjemsted for et betydeligt kristent mindretal. Millioner flygtede og blandt dem var 10.000 kristne, for de vidste, at der ikke var plads til dem i Islamisk Stats radikale fortolkning af islam.

De kristne, der blev tilbage stod overfor et forfærdeligt valg: fornægt Jesus og konverter til islam, betal jizya (skat) eller bliv dræbt.

Alle kristnes hjem blev markeret med bogstavet 'N', (ن) for "Nasrani". På arabisk bruger Koranen dette udtryk til at henvise til kristne.

Før 2003, da Iraks tidligere stærke leder, Saddam Hussein, blev væltet, boede der omkring 50.000 kristne i Mosul. Frem mod 2014 forlod flere og flere af dem byen på grund af forfølgelse, intimidering og drab. Islamisk stats indtog var det skub, der tvang de sidste kristne til at forlade byen.

Nu godt 10 år efter Islamisk stat indtog Mosul, og syv år efter byen blev befriet, er meget få kristne vendt tilbage til Mosul. Det er et tydeligt billede på, hvor meget der et gået tabt i Irak, og hvor meget genopbygning, der stadig mangler. Men tiåret for invasionen er også en anledning til at gøre status på situationen i Mosul og Irak.

'Hvordan kan vi vende tilbage?'

Fader Zakaria var præst for den syrisk-ortodokse kirke i Mosul før Islamisk stats invasion, og han var førstehåndsvidne til invasionen. I juli 2014 hængte Islamisk stat plakater op med navnene på de indbyggere, der skulle ”slagtes”.

”Mit navn var det første på listen sammen med to andre præster, fordi vi opfordrede kristne til at flygte. Islamisk stat hængte plakater med listerne på vægge og i moskeer," fortæller Zakaria med tårer i øjnene.

Han flygtede sammen med andre kristne fra Mosul for at redde sit liv, og som mange andre er Zakaria ikke vendt tilbage til sit tidligere hjem i Mosul.

”Jeg har en søn på 16 år, og jeg vender ikke tilbage, fordi jeg er bekymret for ham. Han vil nok ikke komme fysisk til skade, men han kan blive chikaneret, og han vil ikke have nogle venner. Det vil gøre ham ensom og udmattet,” forklarer Zakaria.

Bushra* er en enke i 40'erne, der også flygtede fra Mosul. Flugten betød, at hun mistede alt, og selvom der er gået ti år, er der ikke meget, hun kan få tilbage.

"Mens vi gik, stoppede Islamisk stat os og tog den smule penge, vi havde, vores husnøgler og vores officielle dokumenter, inden de lod os gå," husker hun.

Bushra havde efterladt værdigenstande hos naboer, men snart blev de også taget - enten af Islamisk stat eller stjålet af naboer, der så en mulighed i de kristnes sårbarhed. Ifølge Bushra fylder den sårbarhed stadig, og det er årsagen til, at hun ikke ønsker at vende hjem.

”De tog vores smykker og penge. Hvordan kan vi vende tilbage og bo sammen med dem?” spørger hun. "De ville dræbe os. Vi kan ikke holde ud at skulle leve med dem. Det er hårdt. En muslim købte vores hus. Kristne som mig, der var nødt til at sælge deres huse, solgte dem sandsynligvis alle til muslimer til en lav pris.”

Bushra og hendes familie bor nu i Kurdistan, hvor kristne kan leve relativt sikkert. Zakaria deler Bushras følelse af sårbarhed.

"Vi føler ikke, at der er nogen sikkerhed i byen. Vores egne naboer stjal fra os. Jeg har et hus i Mosul ligesom mange andre familier. Da vi blev fordrevet i 2014, gik naboerne ind i mit hus og stjal mine møbler. Skal jeg bare vende tilbage til mit hus, banke på min nabos dør og bede dem om at returnere mine møbler?" spørger han.

'Styrk resten, som er døden nær’

Iraks kristne samfund er i fare for at uddø. Inden Islamisk stat tog magten, var der anslået 300.00 kristne i Irak Nu viser data fra World Watch List 2024, at der kun er 154.000 tilbage.

Open Doors’ vision har siden begyndelsen i 1955 taget udgangspunkt i Åbenbaringsbogen 3,2 om at ”styrke resten, som er døden nær.”

Derfor arbejder vi gennem lokale partnere i Irak for at styrke kirken. Med støtte og forbøn fra kristne i hele verden har de åbnet 150 håbscentre – lokale kirker, som tjener og støtter de kristne lokalsamfund. Håbscentrene tilbyder alt fra kristent discipelskab til traumehjælp mikrolån og jobtræning.

Open Doors’ partnere hjalp også dem, der flygtede fra Mosul i 2014, og har vandret med kristne som Bushra og fader Zakaria lige siden. Islamisk stat er måske forsvundet fra overskrifterne, men Open Doors' arbejde i Irak fortsætter – og vil fortsætte, så længe der er en rest tilbage, som har brug for at blive styrket.

"Det, vi var vidne til, var svært," siger Bushra, mens hun tørrer tårerne væk. "Men pris Gud for alt. Pris Herren. Vi led, men det er slut nu."

Fader Zakaria holder kontakten med kristne i Mosul og følger bestræbelserne på at genoprette lokalsamfundet.

”Når en kirke åbnes, kan vi ikke sige, at situationen er som i gamle dage for 600 til 800 år siden,” siger han. ”Men i det mindste vil den bygning blive ved med at være kirke, og vi bevarer den. Det er et budskab til byens folk om, at det er vores kirke, det er vores land, og en dag kan vi vende tilbage og holde gudstjenester og ringe med kirkeklokkerne."

Bed for Irak

  • Bed Gud åbne døre, så irakiske kristne kan blive i Irak og vise Guds kærlighed til deres naboer.

  • Bed om trøst til de kristne, som stadig savner deres hjembyer, men som ikke har mulighed for at vende tilbage.

  • Bed om forsoning mellem kristne og deres tidligere naboer, som har udnyttet de kristnes sårbarhed.