Håb og helbredelse til palæstinensiske kristne

I otte måneder har krigen i Gaza raset. Kampene og bombningerne har sat sine spor. Mange tusinde civile er blevet dræbt i krigen.

Krigen mellem Hamas og Israel har i høj grad påvirket det palæstinensiske kristne samfund. I Betlehem på Vestbredden bor omkring 45.000 kristne. Her er gader, der normalt vrimler med pilgrimme og turister, tomme. Mere end 500 palæstinensere er døde på Vestbredden, siden krigen begyndte. Mange butikker er lukket, hotellerne har ingen gæster, og restauranterne er tomme.

"De fleste kristne i Betlehem arbejder i turistsektoren, de har intet arbejde og ingen indkomst nu, da der ikke er nogen turister," siger den kristne rejsearrangør Elias Ghareeb, en af de palæstinensiske kristne, der normalt lever af at hjælpe de tusindvis af turister, der besøger området. Uden turisterne har han ikke noget arbejde.

Selvfølgelig er de kristne i Gaza endnu mere desperate. Ifølge Open Doors’ kilder i Gaza har 33 kristne mistet livet i krigen - ud af de 1.070 kristne, der boede der, da konflikten begyndte. Derudover er de kristnes materielle tab massive. Mange har set deres huse blive forvandlet til murbrokker.

En grundlæggende vision

Open Doors tjener kristne gennem lokale partnere for at styrke kirken i Israel og de palæstinensiske områder. Vores grundlægger Broder Andreas var med til at starte arbejdet i området. Andreas troede ikke blot på behovet for at stå sammen med israelske og palæstinensiske kristne. Han demonstrerede det gennem adskillige rejser til regionen, hvor han dannede dybe relationer med palæstinensiske kristne i både Gaza og på Vestbredden, med messianske troende og med arabiske kristne i Israel.

Han chokerede også verden omkring sig ved at mødes med ledere af både Hamas og Islamisk Jihad. Han forsøgte ikke at legitimere grupperne, men mødtes med dem, fordi han mente, at de havde brug for at kende Jesus. Når Broder Andres fik muligheden, talte han med lederne om evangeliets kraft til at ændre deres liv.

Med det udgangspunkt arbejder vi i Open Doors stadig hårdt for at støtte kristne i de palæstinensiske områder og Israel gennem lokale partnere.

Bringer håb og lys

Arbejdet kommer blandt andet til udtryk gennem en online ungdomstjeneste. Salim Khair er en ung palæstinensisk kristen med et hjerte for at nå andre unge mennesker med budskabet om Jesus. Han har især fokus på unge palæstinensere, der er vokset op i kristne familier, men siden har vendt sig bort fra troen.

Salim startede en "DNA-gruppe," som er en gruppe kristne, der bruger sociale medier til at få kontakt med andre unge - først i de palæstinensiske områder, men nu også rundt om i regionen - og bringe dem sammen.

"Vi ønsker at vække deres interesse for troen igen. Vi vil vise og lære dem de vigtige værdier, som kristendommen lærer os," siger Salim. "Vi arbejder virkelig hårdt for at gøre en forskel, og for at vores indflydelse kan ses over hele verden, især her i Palæstina. Vi ønsker at gøre en forskel for at hjælpe alle med at se, at det er muligt at gøre en forskel i vores samfund. Midt i en ødelæggende konflikt og uro er der desperat brug for forandring og håb.”

I Gaza begynder Open Doors at tilbyde traumebehandling til de kristne der. Rami er en af de eksperter, der er involveret i forberedelserne til traumearbejdet. Han bor i Betlehem og er selv palæstinensisk kristen. Han kender til både generationstraumet og krigstraumet, der påvirker enhver troende i Gaza.

"Jeg kan med sikkerhed sige, at alle palæstinensere, ikke kun i Gaza, er traumatiserede," forklarer han. "Behovet er langt større end det, vi kan opfylde. Vi vil fokusere på det kristne samfund, da ingen arbejder med de kristne. Vi ønsker at genoprette håbet, så kristne kan blive i det land, hvor de hører hjemme."

Ramis perspektiv – og især hans tro på Jesus – giver ham en stærk måde at håndtere situationen på.

"Traumer i palæstinensisk sammenhæng er nedarvet gennem generationer, det stammer ikke fra én hændelse," forklarer han. "Det er generationer af palæstinensere, der har lidt og har levet under militær besættelse, og på en eller anden måde har de overført et traume, en frygt, en undertrykkelse til deres børn, og børnene har overført det til deres børn. Det har fået mig til at se på traumer som en cyklus fremfor som en hændelse.”

Konsekvenserne ved de generationelle traumer kan være store. I sidste ende skal traumebehandlingen sikre, at der også i fremtiden er kristne i Gaza.

"Sådanne traumer griber ind i folks identitet. De har en tendens til at se sig selv som ofre, ikke som landets salt og lys. De ser sig selv som værdiløse, uvigtige, ikke i stand til at gøre noget og uden mulighed for at blive frie. Det bliver en del af os. Vi mister troen på, at vi hører til i dette land, og derfor beslutter vi os for at forlade landet," forklarer Rami.

Rami og hans team arbejder på et program, der skal træne palæstinensiske kristne på Vestbredden, som kan rejse til Gaza og tilbyde traumebehandling til de kristne der, hvor så mange har mistet alt. Arbejdet sker med udgangspunkt i ordene fra Johannes’ Åbenbaring 3:2 ”Vågn op og styrk resten, som er døden nær,” som har været grundlaget for Open Doors’ arbejde siden begyndelsen.

Rami ved, at det ikke bliver en let opgave, og at det kommer til at kræve stor udholdenhed at hjælpe de kristne i Gaza. Han finder sin inspiration hos Jesus, der kom til jorden for at tjene mennesker.

"Vi vil tjene for at genoprette håbet og bringe folk tilbage til kirken og til Kristus," siger Rami. "Jesus levede også under besættelse. Han ved, hvordan det føles. Hvis han er vores inspiration, bringer vi forandring.”

Bed for Gaza

  • Bed for de ca. 600 kristne i Gaza, som har forladt deres hjem og nu bor sammen i den katolske og den ortodokse kirke.

  • Bed om, at både Ramis traumearbejde og Salims DNA-gruppe må bære frugt.

  • Bed for fred i Israel og de palæstinensiske områder, så hverdagen kan vende tilbage.