Leder: Lad os veksle had til kærlighed

Leder af Jens Kristian Lund Jensen, Generalsekretær i Open Doors Danmark og Færøerne

Tidligere på sommeren blev verdenshistoriens største valg afviklet i Indien. Valgløfter blev vekslet til stemmer i et land, hvor ledende politikere i årevis har lovet en lys, hindunational fremtid for landet. Befolkningen har hørt opfordringen til at tage stadig mere afstand til religiøse mindretal – herunder kristne.

Når ledende politikere taler på den måde, er der ikke meget tvivl om, at disse taler senere veksles til forfølgelse og vold.

At volden nu sker i virkeligheden, er de personer, vi har mødt og skriver om her i bladet, levende eksempler på. De forfølges, bankes, sættes i fængsel og forhånes på grund af deres kristne tro. De kristne lider i store dele af Indien – ikke så meget i storbyerne som ude i landsbyerne og forstæderne – men der er ængstelse og frygt for fremtiden blandt mange kristne i det store land.

Her til lands er der meget fokus på den hårde tone på sociale medier, hvor mange oplever at blive ”råbt ad” hvis de fremsætter en holdning, som andre ikke bryder sig om. Det er slemt nok, og hadet er noget, vi alle har et ansvar for at dæmme op for. Men den hårde og hadske tone på sociale medier er intet sammenlignet med det had indiske kristne oplever.  De bliver slået, lemlæstet eller endog lynchet og brændt for deres kristne tro. Og vi kan ikke vende det blinde øje til, at det sker, selvom det sker langt væk.

Paradoksalt nok er det ofte de steder, hvor forfølgelsen er værst, at kirken vokser mest. I dette blad fortæller Hari, hvordan det netop var de kristnes kærlighed til hinanden under forfølgelser, der overbeviste ham om, at han måtte søge de kristnes Gud – på trods af det had, han derefter mødte fra sin egen hindu-troende familie.

Når Gud arbejder, kan had afløses af kærlighed – både på sociale medier, i Indien og i samfund hvor som helst. Ja, had og frygt veksles til kærlighed, samfund fyldt af vold veksles til fredfyldte relationer. Det vilde er, at vi kan få lov til at være med i Guds arbejde – f.eks. ved helt konkret at støtte en kirkeleder med bibelsk træning i at overleve forfølgelsen. Eller med en ny start – en symaskine eller et lille landbrug i en ny landsby, når kristne drives fra hus og hjem. Vi kan veksle lidt af vores overskud til håb hos en kristen søster eller bror i Indien.

Artiklen er også udgivet i vores blad i august 2024