Styrk håbet!
Mange unge kristne i Mellemøsten og Nordafrika har ikke meget andet at se frem til end diskrimination og undertrykkelse samt dårlige økonomiske forhold. Men det er muligt at omskrive deres fremtid og give dem håb.
2022 var afslutningen på en syvårig kampagne kaldet ”Håb for Mellemøsten”, som Open Doors satte i gang midt under den syriske borgerkrig. Et par år før krigen var et stærkt netværk blandt syriske kirker blevet opbygget, og det betød, at Open Doors stort set fra den ene dag til den anden kunne hjælpe de syriske kirker med at række ud med mad, praktisk hjælp, bibelundervisning, traumebehandling, da krigen brød ud - og de senere år også med fritids- og sportsaktiviteter samt socioøkonomiske projekter, som sikrer kristne familier et levebrød.
Alt dette skete og sker stadig gennem lokale kirker – de såkaldte håbscentre – som der i skrivende stund er 287 af i Syrien og 150 af i Irak. Tusinder af familier har overlevet borgerkrigens og Islamisk Stats hærgen takket være disse centre, og under jordskælvene i Tyrkiet og Syrien i februar i år, var det blandt andet også disse centre, som blev tilflugtssted for tusinder af hjemløse syrere.
Lyser håbets flamme stærkt nok?
Men nu hvor kampagnen ”Håb for Mellemøsten” er slut – lyser håbets flamme så stærkt nok til at give unge kristne i Mellemøsten og Nordafrika håb for fremtiden?
Nøgternt betragtet er fakta, at mange kristne unge ikke har meget andet at se frem til end diskrimination og undertrykkelse samt dårlige økonomiske forhold. I Syrien og Irak kæmper kristne for at komme sig efter års krig og pandemi samt fra islamiske ekstremisters forsøg på at ødelægge kirken. Millioner af mennesker er blevet fordrevet, og mange unge har forladt landet i jagten på et bedre liv.
De katastrofale jordskælv i Syrien og Tyrkiet har kun forværret krisen og efterladt allerede sårbare, kristne samfund i ruiner – og i Egypten fortsætter kristne med at opleve diskrimination, chikane og fysiske overgreb; især i landområderne, der er kendt for at være mere islamisk konservative. Men det er muligt at omskrive fremtiden for unge kristne i Mellemøsten og Nordafrika. I Open Doors tror vi, at den lokale kirke fortsat er regionens bedste håb. Vores veletablerede netværk i området gør os på en unik måde i stand til at styrke sårbare kristne, herunder børn og unge.
Nødråb fra unge kristne
Når vi taler med unge kristne fra Mellemøsten og Nordafrika om, hvad de har behov for, siger de blandt andet:
”Vores kristne tro hjælper os med at holde ud og finde håb. Men de nuværende omstændigheder og vedvarende kriser svækker vores udholdenhed. Hjælp os derfor helt konkret og praktisk med at bekæmpe kriserne.”
”Det er især i teenageårene, at vores tro har brug for støtte og – som det er lige nu - genoplivning.”
”Vi er overbeviste om, at tilstedeværelsen af kristne i Mellemøsten forhindrer regionen i at synke helt til bunds. Vi er det blod, som Mellemøsten bløder lige nu. Hvis ikke der bliver gjort noget, fører det til regionens død.”
”Vi ønsker at bidrage til kristendommen globalt set. Hjælp os med at kunne gøre dette.”
Støtte til livsnerven
I Open Doors vil vi ikke svigte de unge kristne i Mellemøsten og Nordafrika. Derfor bevarer vi fokusset på området under overskriften ”Gør håbet stærkt” – og derfor fortsætter vi med at støtte håbscentrene til at være en vital livsnerve i deres respektive lokalsamfund.
De er nemlig – sammen med andre lokale kirker – unge kristnes bedste mulighed for at få næring til håbet om en bedre fremtid.
Hvad gør håbscentrene?
Styrker familiers fysiske sikkerhed og sociale beskyttelse.
Træner mennesker i forskellige aspekter af livet - skræddersyet til forskellige målgrupper (mænd, kvinder, unge og børn)
Giver traume- og anden rådgivning, som bringer helbredelse og hjælper med at holde ud.
Fungerer som arena for grundlæggende livs- og mestringsevner. Teoretisk og praktisk undervisning, som hjælper enkeltpersoner og familier til at skaffe sig et levebrød.
Bevilger mikrolån til etablering af virksomheder
Tilbyder uformelle uddannelseslektioner for unge og børn, aftenklasser, coaching med henblik på at øge kvaliteten af en formel uddannelse, it-klasser, bibelundervisning med mere.
Derudover er det en drøm, at håbscentrene med tiden kan facilitere forsoningssamtaler mellem kristne og muslimer. Dette er endnu ikke blevet realiseret.
Artiklen er også udgivet i vores blad i november 2023. Læs hele bladet her.
Læs mere om forfølgelse af kristne i Mellemøsten og Nordafrika.