Antallet af forfulgte fortsætter opad
Flere og flere kristne verden over udsættes for forfølgelse. Open Doors’ årlige opgørelse viser, at 310 millioner kristne er ramt af høj til ekstrem høj grad af forfølgelse – det er 30 millioner flere end sidste år.
Det går kun én vej for antallet af forfulgte kristne: Opad. Det viser den årlige udgave af Open Doors’ World Watch List (WWL), som blev udgivet midt i januar. WWL er en oversigt over de 50 lande, hvor forfølgelsen er værst, og i år er der 260 millioner forfulgte kristne i disse lande – en stigning fra 245 millioner sidste år. Dertil kommer en observationsliste med yderligere 23 lande, hvor forfølgelsen også er høj – regner man disse med, er det samlede antal forfulgte kristne på verdensplan i år på mindst 310 millioner mod 280 millioner sidste år.
Burkina Faso overrasker negativt
Ét land skiller sig ud på dette års liste: Burkina Faso. I den seneste rapporteringsperiode har der i Burkina Faso været flere end dobbelt så mange volds- og terrorepisoder rettet mod kristne som året før. Derfor er landet for første gang nogensinde at finde på World Watch List – som nummer 28. Sidste år var landet nummer 66.Dette er en del af en tydelig tendens, idet de eneste to andre lande, som også er nye på listen, er Burkina Fasos naboland Niger samt Cameroun. Alle tre lande ligger i området umiddelbart syd for Sahara, hvor en række forskellige militante, islamiske grupper i disse år vinder kraftigt terræn. En af de væsentligste årsager til dette er, at Libyens diktatoriske regering med Muammar Gaddafi i spidsen blev væltet i 2011. Selv om meget dårligt kan siges om det regime, var det dog garant for en vis stabilitet og orden. Siden dets fald er en bølge af islamisk ekstremisme skyllet ind over det afrikanske kontinent, hvilket særligt går ud over kristne i ressourcesvage stater, hvor regeringerne ikke er i stand til at yde beskyttelse.
Forfølgelsen bliver digital
Kina, Indien og andre autoritære stater, som allerede stærkt begrænser religionsfriheden, bruger i stadig højere grad kameraer og skannere til ansigtsgenkendelse uden for kirker som en del af overvågningen af blandt andre kristne. I Kina er således eksempler på, at statsligt godkendte tre selv-kirker har opsat skannere til ansigtsgenkendelse, som gudstjenestedeltagerne skal lade sig registrere af, inden de kommer ind. Denne overvågning kan bruges i forbindelse med et krediteringssystem, hvor myndighederne så at sige giver karakterer til indbyggerne for derefter at belønne gode samfundssind og straffe dårlige. Og med et nyt krav om, at man skal lade sit ansigt skanne til genkendelse, hvis man vil købe en telefon, samt at brug af internettet kobles sammen med krediteringssystemet, er det blevet stadigt vanskeligere for Kinas 90 millioner kristne at holde lav profil. Netop internettet bruges af mange kristne kinesere – især dem, som bor i lidt mere isolerede egne af landet.
Militant islam breder sig i Syd- og Sydøstasien
Indflydelsen fra militant islam er dukket frem de mest uventede steder – som for eksempel ved bombeangrebene mod kirker og hoteller i Sri Lanka i april sidste år. Flere end 250 personer mistede livet – dertil kommer flere end 500 sårede. En lille voldelig gruppe, NTJ, som sværger troskab til Islamisk Stat, stod bag angrebene. Angrebet er hovedårsagen til, at Sri Lanka er rykket op fra nummer 46 på sidste års liste til nummer 30 i år. I Filippinerne døde 20 og flere end 100 blev sårede ved to bombeangreb mod katedralen på øen Jolo. Den islamiske gruppe Abu Sayyaf tog ansvaret for angrebene. En uge før angrebet var gruppen blevet udelukket fra de forhandlinger, som førte til større selvbestemmelse for det muslimske flertal i den sydlige del af regionen Mindanao. Og i Pakistan, hvor islam er dominerende i ethvert aspekt af samfundslivet, har islamiske grupper som Tehreek-e-Labbaik - der stod bag de store protester, som forlangte, at Aisa Bibi skulle henrettes – så stor magt, at en lempelse af de meget strenge blasfemilove har lange udsigter. I øjeblikket sidder flere end 20 kristne fængslede, fordi de er dømt eller anklaget for blasfemi.
Færre martyrer og flere lukkede kirker
Selv om antallet af kristne martyrer er faldet på dette års liste fra 4.305 sidste år til 2.983 i år, er det naturligvis stadig alt, alt for højt. De fleste martyrer er fra Nigeria, og dette års fald skyldes primært, at de militante fulanier i det nordlige Nigeria til dels har anlagt en anden strategi over for de kristne. I stedet for at angribe kristne landsbyer, fokuserer de mere på kidnapninger og vejoverfald. Til gengæld er antallet af kirker og kirkelige bygninger, som verden over er blevet angrebet eller lukket, steget voldsomt – fra 1.847 sidste år til 9.488 i år. Årsagen er enkel: Kinas ændrede kurs over for kristne. Styret i Kina har, som omtalt i vores blad fra februar 2019, intensiveret presset mod de kristne og lukker derfor kirker på stribe. Sammen med Angola og Rwanda udgør Kina en top tre, som tilsammen står for 87 procent af alle angreb på eller lukninger af kirker og kirkelige bygninger som hospitaler, skoler kapeller med mere. Kina er også med i top tre, når det gælder kristne, som fængsles uden en retssag. Sammen med Eritrea og Indien står riget i midten for to tredjedele af de registrerede tilfælde af krænkelser af denne basale menneskeret.
Sådan definerer vi forfølgelse
“Enhver form for fjendtlighed, der opleves som følge af en persons identifikation med Kristus. Dette kan indebære fjendtlige attituder, ord og handlinger rettet mod kristne.” Denne brede definition omfatter – men er ikke begrænset til – restriktioner, pres, diskrimination, modstand, desinformation, uretfærdighed, intimidering, mishandling, marginalisering, undertrykkelse, intolerance, vold, fjendtligheder, krænkelser, udstødelse, chikane, misbrug, etnisk udrensning og folkedrab.
Tal fra World Watch List 2020*
Alle tal er kun registrerede begivenheder – de virkelige tal er formentlig (langt) højere.
2.983 kristne dræbt som følge af deres tro.
9.488 kirkelige bygninger blev angrebet eller lukket af myndighederne.
3.711 kristne fængslet uden retssag.
8.537 kristne voldtaget eller seksuelt chikaneret som følge af deres tro.
14.645 kristne blev udsat for fysiske eller psykiske skader som følge af deres tro (inklusiv tæsk og dødstrusler).
5.294 Huse og ejendomme ejet af kristne blev angrebet.
*World Watch List 2020 bygger på data fra perioden 1. november 2018 til 31.oktober 2019.