Lækket lovtekst afslører hårde straffe i Nordkorea
En nyligt lækket lovtekst fra Nordkorea bekræfter, at den lov, der blev vedtaget i 2020, blandt andet gør det ulovligt at bruge sydkoreanske ord, se udenlandske film og at opfordre andre til at læse ’overtroiske’ bøger. Samtidig afslører de lækkede tekster hårde straffe for lovovertrædelser.
Kim Jong-Uns regime straffer lovovertrædere med store bøder, tab af social, økonomisk og politisk status, lange fængselsdomme eller endda dødsdomme. DailyNK, et nyhedsbureau der rapporterer om Nordkorea, har skaffet den fulde tekst af Nordkoreas lov om Reaktionær Ideologi og Kulturafvisning.
Loven blev vedtaget i december 2020 og ændret i 2022. Ifølge Broder Simon,* der er koordinator for Open Doors’ arbejde blandt nordkoreanere, viser Kim Jong-Un sin magt i kampen om ideologi gennem lovteksten.
”Han accepterer ikke at nyheder, tanker eller idéer udefra får indflydelse på hans samfund. Det er allerede svært at kontrollere den nordkoreanske befolkning, og det bliver endnu sværere, hvis de begynder at være som sydkoreanere. Eller endnu værre: hvis de bliver kristne,” forklarer han.
Den lækkede lovtekst afslører, at hverken kristendom, Bibelen, tro eller religion nævnes specifikt, men det gør overtro. Artikel 23 i loven om Reaktionær Ideologi og Kulturafvisning lyder:
”Ingen indbygger må se, distribuere og reproducere seksuelt eksplicitte film og billeder og overtroiske propagandamaterialer.”
Hårde straffe er en nyhed
Den kristne tro har været forbudt siden kommunismens indtog i Nordkorea. Alligevel har den nye lov store konsekvenser.
”Tidligere var straffen for at blive opdaget som kristen ikke så hård. Ofte kunne kristne slippe for straf, hvis de bestak myndighedspersoner,” fortæller Broder Simon.
Den tilgang til lovovertrædelser ser nu ud til at være forsvundet. Strafferammen for Artikel 23 lyder på 5 til 10 års genopdragelse i en arbejdslejr. Vurderes forseelsen at være stor kan man straffes med mere end 10 år i arbejdslejr eller med døden. Det gælder, hvis man har set eller været i besiddelse af ’overtroisk’ materiale. Hvis man har produceret eller distribueret materialer til andre, er straffen livstid i en arbejdslejr eller en dødsdom.
Livet i fængsler og arbejdslejre
Hverdagen i nordkoreanske arbejdslejre og fængsler indeholder hårdt fysisk tvangsarbejde, kummerlige forhold, totur og endeløse afhøringer. En kvinde, som nu bor i Sydkorea, var hemmeligt kristen i en af Nordkoreas arbejdslejre. Hun blev arresteret i Kina og sendt tilbage til Nordkorea, hvor hun endte i en isolationscelle.
”Cellen var akkurat stor nok til, at jeg kunne ligge ned. Om eftermiddagen skulle jeg sidde stille med hænderne knyttet på mine ben. Jeg måtte ikke engang åbne hænderne og strække fingrene. Jeg fik at vide, at jeg var der, fordi en anden kvinde havde sagt, at jeg havde været i en kirke i Kina,” fortæller hun.
En del af straffen i Nordkorea er at du mister din identitet i fængslet.
”Vores navne blev erstattet med numre. Jeg var nummer 42. Hvis fængselsvagterne åbnede døren og sagde ’nummer 42 kom ud,’ skulle jeg gå udenfor med hænderne på ryggen, kigge ned i gulvet og undgå at kigge i vagtens øjne. Hvis jeg kiggede op, slog de mig i ansigtet. Da jeg forlod fængslet, fik den næste fange, der kom ind, nummer 42,” fortæller den kristne kvinde.
Afhøringerne af den kristne kvinde var voldsomme, og torturen har fået livslange konsekvenser.
”De slog og sparkede mig, hver gang jeg benægtede noget. Når de havde slået mig omkring ørerne, kunne jeg kun hører en lyd af sirener, og om aftenen var mine ører hævede. Efter torturen er jeg blevet døv på det ene øre. Jeg blev ved med at benægte det, de anklagede mig for. Hvis jeg havde tilstået, havde de sendt mig til en politisk fangelejr, som jeg aldrig var sluppet ud af,” fortæller hun.
*Navnet er ændret af sikkerhedshensyn.
Bed for Nordkorea
Bed for de tusindvis af kristne, som er i fængsler og fangelejre.
Bed om, at Gud må røre Kim Jong-Uns hjerte, så situationen i Nordkorea ændres.
Bed for de kristne, som lever med deres tro skjult for både deres naboer og deres nærmeste familie.