Genopbygningen af Syrien efter jordskælvet – fem måneder senere

Lucine, hendes mand og deres datter i hjemmet i Aleppo, som stadig er under ombygning.

“Jeg glemmer aldrig den lyd.” Sådan beskriver Lucine det hun oplevede, da et jordskælv ramte Tyrkiet og Syrien den 6. februar 2023.

Lucine bor med sin familie i Aleppo, som ligger i det område i Syrien, som blev hårdest ramt af jordskælvet. Efter at have hørt lyden af jordskælvet, så Lucine, hvordan støv væltede ind i hendes soveværelse fra lejlighedens stue. Familiens lejlighed var ved at falde sammen. Lucine måtte gribe sin datters hånd og løbe ned ad trapperne, mens datteren sagde: ”Du må ikke slippe, mor. Hvis vi dør, dør vi sammen.”

På gaden kunne Lucine se og høre, hvordan mursten fra de omkringliggende bygninger faldt mod jorden.

”Jeg troede, at jeg aldrig ville se mit hjem igen,” husker hun.

Lucine er en af 12.300 mennesker, som har fået hjælp fra Open Doors umiddelbart efter jordskælvet.

Med støtte fra Open Doors var vores partnere i Syrien klar til at hjælpe meget kort tid efter jordskælvet. De sørgede for uddeling af mad, varmt tøj og medicinsk hjælp.

Én af dem, der stod klar til at hjælpe, da jordskælvet ramte, var Samer Tohme. Han er leder i en kirke i Latakia og måtte flygte fra sit hjem på 8. sal, da hele bygningen blev rystet af jordskælvet. Han tog til det sikreste sted, han kunne komme i tanke om: kirken.

”Kirken bød alle velkommen. Det er en lille kirke med plads til 120 mennesker, men mange flere kom forbi,” fortæller Samer, som i begyndelsen overnattede på gulvet i kirken, og da der ikke længere var plads der, begyndte han at sove i sin bil udenfor kirken. Han sørgede for to måltider om dagen til dem, der havde brug for det.

”Jeg vil gerne takke Open Doors, for vi har formået at støtte mennesker, som har været nedbrudt efter jordskælvet. Vi har hjulpet mere end 1000 mennesker i Latakia med mad, lægebehandling, husleje og husrenoveringer,” fortæller Samer, som også forklarer, at hjælpen har givet dem mulighed for at vise Jesu kærlighed. Mange har været forundrede over, at menigheden hjalp uden at forvente at få noget igen.

De akutte behov efter jordskælvet er nu dækket. Vores partnere er begyndt på den langsigtede støtte, som skal sikre, at kristne familie kan blive i Syrien.

”Hver uge er den en kristen familie, jeg kender, der forlader Syrien, og det er især unge. For mig er enhver kristen ved min side en grund til at blive, selvom det bliver hårdere og hårdere at se mine nærmeste forlade landet,” fortæller en af Open Doors’ partnere, Ibrahim*. Han vurderer, at Open Doors er ansvarlig for hjælpen til flere end 70% af de kristne familier, der har fået hjælp siden jordskælvet. Den hjælp har været og er afgørende for, at kristne kan blive i Syrien.

Lucines lejlighed er stadig under genopbyning, men da det første soveværelse stod klar, flyttede familien hjem. Deres møbler er stadig dækket af plastik, og der lugter af maling. Men de er hjemme.

*Navnet er ændret af sikkerhedsårsager.

Sådan har Open Doors hjulpet i Syrien

1200 lejligheder er blevet gennemgået af ingeniører. 256 af dem har gennemgået en renovering, som gør dem beboelige igen, og 518 lejligheder er ved at blive renoveret. Derudover skal ingeniørerne gennemgå yderligere 1400 lejligheder

5038 familier har fået et engangsbeløb på ca. 600 kr.

1791 familier har fået 170 kr. om måneden i seks måneder, og vores partnere forventer at hjælpe yderligere 1100 familier på samme måde.

Yderligere tiltag bliver hele tiden planlagt for at hjælpe familier videre efter jordskælvet og sikre, at de kan blive i Syrien.

Læs mere om Syrien