Kristne flygter fra Myanmars militær

Siden starten af oktober har Myanmars militær sendt flere og flere soldater til Chin-staten i Myanmar, hvor størstedelen af befolkningen er kristne. Hvor militæret går frem, bliver huse og kirker brændt ned. Bare i kommunen Thantlang i Chin-staten er det gået ud over 130 huse og kirker.

Militæret har siden kuppet i februar nedkæmpet flere modstandsgrupper, og det gør de også i Chin-staten nu. Kampene har sendt tusindvis af kristne på flugt. Lwin*, en af vores lokale partnere, beskriver situationen:

”Det er svært at beskrive alvoren. Militæret afbrænder huse, dræber husdyr og besætter kirker alle steder. Kampene er voldsomme, og kristne bliver tvunget til at flygte og gemme sig i skovene, for de har ingen andre steder at tage hen. Byerne i Chin-staten er nærmest tomme for mennesker,” fortæller han.

Afbrændingen af huse, rammer chin-minoriteten særlig hårdt. I deres tradition og kultur er det at have et hjem og et privat tilflugtssted det vigtigste i tilværelsen.

”Det er meget svært for os at tilgive, når vores huse bliver brændt, men vi læser i Biblen, at vi skal tilgive vores fjender. Derfor håber jeg, at andre kristne vil bede om, at vi må kunne tilgive,” sige Zew That*, en chin-kristen, der er blevet tvunget til at flygte.

Zew That fortæller også, at situationen og flugten har sat dybe aftryk i hans 8-årige datter.

”Jeg blev chokeret, da min datter bad ’Gud slå generalerne ihjel. Dræb hæren.’ Jeg fortalte hende, at Gud vil, at vi skal elske vores fjender, og nu er hun begyndt at bede anderledes. Nu beder hun om, at Gud må fjerne diktaturet. Volden vi oplever, er hård mod os, men især mod vores børn,” fortæller han.

De kristne i Myanmar er også pressede andre steder end i Chin-staten. Kirker i hele landet er blevet angrebet, brændt ned og udsat for hærværk og røverier. Ifølge vores opgørelser er 30 kirker blevet angrebet siden kuppet i februar, men på trods af det massive pres kender vores partnere til 544 mennesker, som har mødt Jesus og er blevet kristne i den samme periode.

Open Doors’ lokale partnere hjælper de kristne så godt, de kan. De mange som er flygtet til blandt andet regnskoven, er meget dårligt stillede.

”Der er en atmosfære af frygt og angst. Troende er internt fordrevne, og de lever under forfærdelige forhold. Vinteren er på vej, og de har ikke ordentligt tøj. De bliver presset fra alle sider, og militæret tillader ikke, at der kommer varer frem til dem.”

For at hjælpe de kristne leverer vores partnere nødhjælp. Det er en svær opgave, fordi forsyningerne let kan blive taget af soldater, som regner med, at det er til dem. Alligevel har vores partnere været i kontakt med 17.135 kristne, som har fået enten nødhjælpspakker, praktisk hjælp eller bibeltræning.

*Navnene er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.

Bed for Myanmar

  • Bed for børnene, som på grund af deres alder har svært ved at håndtere den frygt, de oplever.

  • Bed for alle de kristne, som er internt fordrevne og fanget under utålelige forhold.

  • Bed for militæret og lederne i Myanmar, som undertrykker de kristne.


Læs mere om militærkuppet i Myanmar