Militæret i Myanmar brænder kirke ned til grunden

Foto: IMB.org

Kampene i Myanmar fortsætter, selvom det snart er halvandet år siden, at militæret kuppede sig til magten i landet. Den 9. juni gik kampene ud over Thantlang Baptistkirke, som militæret satte ild til. Kirken, der ligger i byen Thantlang i den kristent dominerede Chinstat, brændte ned til grunden.

Ingen døde i branden, men tabet af kirken har påvirket de kristne, som reagerer meget forskelligt.

”De kristne er knuste efter nyheden om branden. For nogle har den pustet til hadet til militæret, nogle spørger Gud, hvorfor han har tilladt, at det kunne ske, mens andre søger håb og trøst hos Gud,” fortæller Teresa* en af Open Doors’ lokale partnere.

Siden militærkuppet den 1. februar 2021 har militæret brændt mere end 1200 hjem og 11 kirker i Thantlang. Mere end 600 familier var en del af Baptistkirken i Thantlang, som var den største kirke i Chinstaten. Mange af familierne og de øvrige indbyggere i Thantlang er flygtet og bor nu i områderne omkring byen.

”Vi har arbejdet hårdt, vi har givet penge og vi har selv bygget kirken. Kirken havde stor betydning for os, så det rammer os i hjertet, at den nu er væk. Ville du ikke have det på samme måde, hvis det var din kirke?” spørger Zuala*, som er en af de kristne, der er en del af Thantlang Baptistkirke.

Afbrændingen af endnu en kirke øger frygten blandt indbyggerne og de kristne i Thantlang. Gennem halvandet år har kampene mellem militæret og civile forsvarsstyrker lagt et stort pres på Myanmars befolkning.

”Når vi hører, at soldater er på vej mod vores landsby, samler vi alt, hvad vi kan bære, og flygter ud i junglen. Nogle gange er vi der til mørket falder på, andre gange bliver vi der i flere dage. Når vi får at vide, at soldaterne har forladt landsbyen, tager vi tilbage til vores endevendte huse. Sådan har vi gjort siden militæret begyndte at brænde vores huse og kirker,” fortæller Kima*, der er en af de kristne, som er flygtet fra Thantlang.

*Navnene er ændret af sikkerhedsmæssige årsager.

Bed for Myanmar

  • Bed om, at militæret må lægge våbnene og skabe fred.

  • Bed om, at de kristne må opleve, at deres tro ikke er afhængig af en kirkebygning.

  • Bed for de tusindvis af mennesker, som er internt fordrevne og på flugt i Myanmar.

Læs mere om Myanmar